Problematični ječam

Konzumacija piva povezana s pojavom psorijaze u žena

Foto: Reuters/Pixsell
Konzumacija piva povezana s pojavom psorijaze u žena
18.08.2010.
u 10:17
"Krivac" za povezanost psorijaze i piva mogao bi biti ječam koji sadrži gluten.
Pogledaj originalni članak

Iako je pivo oduvijek popularno među pripadnicama nježnijeg spola kao izvor vitamina B odličnog za kožu, kosu i nokte, najnovija istraživanja Sveučilišta Harvard upućuju na sasvim suprotno. Američki su znanstvenici, prenosi Daily Mail, naime, otkrili kako su žene koje u kafiću radije popiju pivo u većoj opasnosti od psorijaze od onih koje se radije odluče za bijelo vino.

Kako je riječ o poprilično neugodnoj bolesti koja, ako potraje, što je vrlo čest slučaj, može uzrokovati i psihičke probleme,a karakterizira je pojava crvenih mrlja po tijelu koje neprestano svrbe, dobra je vijest da su u opasnosti bile žene koje su konzumirale više od pet piva tjedno. Također se pokazalo kako se ovo ne odnosi na pivo s manje kalorija.

Prema zaključcma znanstvenika koji su proveli studiju, "krivac" za povezanost psorijaze i piva mogao bi biti ječam koji sadrži gluten za koji je odavno poznato kako utječe na pojavu psorijaze.

– Pivo je jedini alkohol koji je povećao rizik od pojave psorijaze pa pretpostavljamo kako nealkoholne komponente piva, koje se ne mogu naći u vinima ili nekim drugim pićima, imaju odlučujuću ulogu u tome – objasnio je doktor Abrar Qureshi, jedan od autora studije za časopis Archives of Dermatology.

Studija je uključivala više od 83 tisuće žena u dobi od 27 do 44 godine,a zaključeno je kako je rizik od pojave psorijaze čak 72 posto veći u žena koje konzumiraju pivo.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.