Pomoć za roditelje

Kapljica sline upozorava na prisutnost kanabisa ili kokaina

Kapljica sline upozorava na prisutnost kanabisa ili kokaina
22.09.2010.
u 10:52
Uređaj koji izbacuje rezultat za pet minuta u britanske će ljekarne doći najkasnije za dvije godine i koštat će tek 1,50 funti.
Pogledaj originalni članak

Britanski znanstvenici donijeli su olakšanje za svakog roditelja koji kod kuće ima tinejdžera: kućnim testom za koji je potrebna tek kapljica sline omogućit će trenutačnu provjeru eventualne prisutnosti kanabisa ili kokaina.

Uređaj, koji izgledom i jednostavnošću uporabe nalikuje testu za trudnoću, jer rezultat izbacuje za pet minuta, u britanske će ljekarne doći najkasnije za dvije godine i koštat će tek 1,50 funti. Detektor koji su znanstvenici nazvali Vantix najprije je razvijen kako bi olakšao posao policajcima prilikom prometnih kontrola za prebrze i sumnjive vozače, no sada će se naći u masovnoj upotrebi za sumnjičave roditelje.

Vantix funkcionira na prilično jednostavnom principu: sastoji se od pet milimetara širokog čipa utisnutog u komad plastike. Na površini čipa su antitijela koja reagiraju na specifične kemikalije iz opijata poput THC molekula koje nalazimo u kanabisu. Ako antitijela iz čipa dođu u kontakt s "ciljanom" kemikalijom, tekućina će reagirati i aktivirati svjetlosnu lampu. Promovirajući uređaj, predstavnik kompanije Universal Sensors Kevin Auton naglasio je da su, primjerice u Americi, roditelji prisiljeni djeci uzimati uzorak sline ili kose i nositi na obradu u laboratorij, što zahtijeva i vremena i novca, pa vjeruje da će Vantix napraviti uspješan proboj i na tom golemom tržištu.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

SM
siki_miki
12:26 22.09.2010.

Sad je jasno - buducnost je u drogama koje ne ostavljaju detektabilan trag u organizmu, jer ce konzerve nametnuti testove na sve zivo i u svim mogucim prilikama. maltretiranje.

KA
Karmelićanka
18:58 22.09.2010.

Barem ne moraš davati urin natašte u 7 ujutro.