Moje zdravlje

Kako od djeteta stvoriti uspješnog čovjeka?

Foto: Thinkstock
Kako od djeteta stvoriti uspješnog čovjeka?
04.04.2014.
u 16:58
Poštedite dijete vikanja i ljutnje kada ono naiđe na teškoće. Mnogo je korisnije priskočiti mu u pomoć jer život se sastoji od uspjeha i neuspjeha
Pogledaj originalni članak

Svakom roditelju njegovo je dijete najljepše, najbolje, najpametnije... I to je sasvim u redu sve dok roditelji ne požele od svoga djeteta napraviti malenoga genijalca čim prohoda. Forsiranje savršenstva, guranje djeteta u aktivnosti koje ga ne zanimaju i očekivanje najvećih uspjeha vrlo često polučit će potpuno suprotan učinak. Ovo je jedna od tema kojom se bavi i mnogobrojna literatura namijenjena upravo odgoju djece. A to ne čudi jer, kako ističe školska psihologinja i profesorica psihologije Ana Ribarić Gruber, za roditeljstvo nas nitko ne priprema niti ne školuje.

Unatoč brojnim knjigama i savjetima, jedno je sigurno: od djeteta se ne može samo tako očekivati da jednog dana izraste u uspješnog čovjeka. Kod djece treba razviti osobine koje su preduvjet za postizanje uspjeha, zadovoljstva i sreće u životu.

– Razumljivo je da svaki roditelj svom djetetu želi najbolje, pa tako i uspjeh po mjerilima vremena u kojem živimo. To danas znači visok školski, odnosno akademski uspjeh, koji znači bolji startni položaj na tržištu rada. Stoga mnogi roditelji od djeteta očekuju ne samo savršenstvo u smislu ocjena nego i uspjeh u različitim izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima. Roditelji pri tome često zaboravljaju da su za uspjeh, uz rad, važne i sposobnosti djeteta, ali i njegova motivacija – objašnjava profesorica Ribarić Gruber.

Cijeli tekst o umijeću odgajanja, najčešćim roditeljskim pogreškama uz domaću zadaću za roditelje profesorice Ribarić Gruber pročitajte u magazinu Moje zdravlje na kioscima za 9,90 kuna.

Foto: VL

U proljetnom izdanju Mojeg zdravlja pripremili smo i temu o samoliječenju, lijekovima za koje ne treba recept te savjete magistre farmacije.

Imamo i odličan plan kako da se ovog proljeća osjećate bolje, zdravije i poletnije! U velikom proljetnom specijalu donosimo plan kako vježbati jače, hraniti se bolje, živjeti zdravije i izgledati mršavije! Stručnjaci su za vas pripremili zdrave, korisne i jednostavne recepte za obroke i sokove, ali i odlične savjete kako iskoristiti lijepo vrijeme dok temperature još nisu visoke. Zašto ne biste rekvizite za vježbanje pronašli u parku i vježbali u – teretani u prirodi. Uz savjete stručnjaka ojačajte imunitet za proljeće, ali i ublažite simptome dosadne peludne alergije. Što nam je teže, to više čeznemo za srećom... No, gdje se krije prava sreća – u ljubavi, novcu ili možda genima? Znanstvenici navode da većina osoba vjeruje u mitove o sreći, a istraživanja tvrde kako geni igraju veliku ulogu u sreći. Pročitajte savjete za sreću, kako izgleda jednadžba za sreću te gdje uistinu možemo pronaći pravo zadovoljstvo...

I u ovom broju pripremili smo vam dar – peludni kalendar za mediteransku i kontinentalnu Hrvatsku.

Jedna od naših najpoznatijih pjevačica, Jelena Rozga, otkriva kako održava top formu, kako se opušta i bez čega nikako ne može živjeti...

Odgojiti dijete doista je prava umjetnost, a stručnjaci upozoravaju kako nas nitko za roditeljstvo ne priprema. Pročitajte zato gdje griješe roditelji i kako možete od svog djeteta stvoriti uspješnog čovjeka.

Nikada ne zaboravite na zdravu i uravnoteženu prehranu, a otkrijte kako se riješiti oksidativnog stresa u kuhinji. Donosimo i zanimljive, a jako jednostavne recepte te popis namirnica koje štite od slobodnih radikala.

Varljivo proljetno sunce može biti opasno, zato se pravodobno zaštitite kozmetikom, odjećom i prehranom. Informirajte se i o svim proizvodima dostupnima za njegu tijela, a za vas smo napravili vodič kada odabrati maslac, ulje ili losion za njegu tijela. Ne zaboravite ni na zdravlje svoje kralježnice, bilo da puno sjedite, stojite ili jednostavno imate problema s bolovima, donosimo osam vježbi za zdravu kralježnicu na kojima će vam tijelo biti i te kako zahvalno.

Sve ovo i još mnogo više pročitajte u novom broju magazina Moje zdravlje.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BI
bigred1
22:32 04.04.2014.

dijete može napraviti svaki bedak,ali čovjeka.....mnogo,mnogo teže.