Istraživanje pokazalo

Znanstvenici otkrili zašto previše jedemo

Foto: Thinkstock
Znanstvenici otkrili zašto previše jedemo
29.04.2016.
u 14:45
Pedesetih godina promjer tanjura bio je 3 cm manji nego danas. Evo što znači porcija...
Pogledaj originalni članak

Iz godine u godinu mogu se čuti sve zabrinutija upozorenja da debljina postaje sve veći zdravstveni problem jer svjetska populacija postaje sve – teža.

U svjetlu te poražavajuće činjenice zanimljivo je bilo pročitati Guardianov članak koji je kao odgovor na pitanje – zašto previše jedemo – u uzročno-posljedičnu vezu doveo veliko posuđe za objedovanje (recimo, velike tanjure) i velike porcije hrane, što je očito obilježje današnjeg načina života.

Pritom je vrlo ilustrativno upućen poziv da se tu tezu, do kojih su razmjera s vremenom napuhane porcije hrane, ne odlazi provjeriti u supermarkete, već u antikvarnice. A tamo se može vidjeti da su u prijašnja vremena tanjuri za objed veličinom nalikovali današnjim – tanjurićima.

Naveden je i primjer da je uobičajeni promjer današnjeg tanjura za objedovanje 28 cm, dok je 50-ih godina prošlog stoljeća bio 25 cm. A to što jedemo s većih tanjura ne mora značiti da si na njima moramo servirati i veće porcije hrane. No baš se to događa. Ako pak jedemo više, u konačnici postajemo sve – deblji.

>> 4 načina kako okoliš utječe na naše prehrambene navike 

>> 4 jednostavna načina da se riješite naslaga bez dijete

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

KO
komentatorv3
15:18 29.04.2016.

od ovih preporucenih porcija bi gladan isel po svetu

FI
Fisherman
15:09 29.04.2016.

Isuse pa jer autor ovog clanka zaista prima placu za ovo....tanjuri su prije 50 godina bili 3 cm manji....ajme spasi me ovakvog novinarstva

Avatar jumanji
jumanji
15:26 29.04.2016.

nismo mi svi isti, neko treba više hrane nego manje . čovjek od 2 metra treba više nego neki mali čovjek od 150cm..