I više se svađaju...

Istraživanje: 'Puno se češće razvode parovi koji već imaju djecu kad stupaju u brak'

Foto: Shutterstock
Istraživanje: 'Puno se češće razvode parovi koji već imaju djecu kad stupaju u brak'
01.01.2022.
u 23:00
Parovi koji su u vrijeme sklapanja braka već imali djecu u anketama su češće prijavljivali nezadovoljstvo u braku, a istraživači su među njima primijetili i lošiju komunikaciju.
Pogledaj originalni članak

Studija iz 2020. objavljena u Journal of Family Psychology analizirala je kako rađanje djece prije braka utječe na odnos supružnika, a njen je zaključak da je stopa razvoda viša kod parova koji su djecu dobili prije braka.

- Sve se veći broj ljudi na brak odluči nakon što skupa dobiju dijete - napisali su autori i objasnili da je između 1980. i 2014. broj nevjenčanih majki koje su kasnije stupile u brak porastao s 18 na 40 posto.

Od 431 promatrana para, u prve je četiri i pol godine braka stopa razvoda bila dvostruko viša među parovima koji su brak započeli s djecom, u usporedbi s parovima koji su djecu dobili nakon vjenčanja, piše Best Life Online

- Parovi koji svoj brak započinju s djecom imaju znatno lošije međusobne odnose i mnogo više svađa i razmirica od onih bez djece - zaključili su znanstvenici.

5 razloga zašto žene traže razvod. I nije riječ samo o varanju

Foto: Getty Images
Razvod
Foto: Getty Images
Razvod
Foto: Getty Images
Razvod
Foto: Thinkstock
varanje
Foto: Thinkstock
varanje


Uz to, parovi koji su u vrijeme sklapanja braka već imali djecu u anketama su češće prijavljivali i nezadovoljstvo u braku, a istraživači su među njima primijetili i lošiju komunikaciju.

- Njihova je komunikacija bila manje učinkovita i negativnija nego kod parova koji su ulazili u brak bez djece - zaključili su objasnivši kako analize većeg broja studija pokazuju da rađanje djece pred parove postavlja jedinstvene zahtjeve, te da kvalitetu bračnog života smanjuje već u prvim godinama braka.

- Iako stres koji sa sobom nosi odgoj djeteta negativno utječe na romantične odnose, svi trebaju imati na umu da im veza nije samo dio statistike, već je potpuno u njihovim rukama - istaknuli su autori studije dodavši i kako se za vrijeme trajanja ovog istraživanja više od 80 posto parova s djecom nije razvelo; pa za one koji zaista žele uspjeti nema prevelike prepreke!

Plaše se slomljenog srca: Ovi horoskopski znakovi boje se ljubavi i zaljubljivanja!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.