EMOTIVNE MRLJE

Istinom do psihološkog zdravlja i sreće u ljubavi

Foto: Arhiva VL
Istinom do psihološkog zdravlja i sreće u ljubavi
26.08.2010.
u 08:00
Ako je vjerovati psihoterapeutu Bradu Blantonu, govorenje istine je krucijalni temelj za psihološko zdravlje svakog pojedinca.
Pogledaj originalni članak

Iako svi ponekad barem malo iskrivljuju istinu, ako je vjerovati psihoterapeutu  Bradu Blantonu, pokretaču takozvanog pokreta radikalne iskrenosti, govorenje istine je krucijalni temelj za psihološko zdravlje svakog pojedinca na osnovi kojeg možemo itekako poboljšati svoje živote.

Laži, smatra Blanton, ostavljaju emotivne mrlje na našim vezama. Zato bi se umjesto skrivanja istine trebalo koncentrirati na izražavanje "svih misli i emocija, čak i bijesa, očaja i ostalih negativnih osjećaja", tvrdi Blanton.

Ništa manje negativna prema lažima je sociologinja Bella DePaulo, autorica knjige "Behind The Door Of Deceit", koja tvrdi kako svaki put kada lažemo iskusimo "određenu razinu stresa". Unatoč tome, tvrdi kako svi barem jednom dnevno koristimo slatke male laži koje, barem tako smatramo, upotrebljavamo iz dobrote, odnosno kako ne bismo nekoga povrijedili.

Osim tih "bijelih laži", često se poseže za malo većim iskrivljavanjima istine, posebno kada je riječ o izgledu, a sve u želji kako bi se nekome predstavili u što boljem svjetlu. Tako je istraživanje Sveučilišta Virginia pokazalao kako muškarci u prosjeku u jednom izlasku van upotrijebe minimalno osam laži.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KA
karambita
13:28 26.08.2010.

Posto Vlada laze godinama, znaci, cijela Hrvatska je bolesna