Ususret blagdanima

Isprobajte svih 119 recepata iz ove fantastične kuharice s domaćim potpisom

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL
Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL
20.11.2019.
u 11:50
Poznata gastroblogerica Matejka Buča predstavila je jučer svoju kuharicu jednostavno nazvanu "Svaki dan". Sve recepte testirali su Matejkini čitatelji - pozvala ih je preko društvenih mreža da se prijave, a svaki je dobrovoljac dobio jedan recept da ga proba sam spremiti. Svaki recept prije objave isprobalo je u prosjeku četvero ljudi!
Pogledaj originalni članak

Jedan članak nije dovoljan da bismo se dotakli svih tema o kojima s Matejkom možete razgovarati pa smo odlučili odmah krenuti s vrućom robom - a to je njezina kuharica koja je cijelu vojsku obožavatelja imala i prije nego je izišla iz tiska. Autorica ju je nazvala vrlo jednostavno “Svaki dan”. Ne radi se o nekom proizvodu s “rokom trajanja”, već o vrlo ozbiljnom projektu na kojem je ta talentirana blogerica/kuharica/fotografkinja radila dugo i predano. Bacite li na njezinu blogu oko na to kako izgleda unutrašnjost kuharice, pomislit ćete da se radi o koprodukciji s nekom renomiranom inozemnom nakladničkom kućom. E pa nije tako! Sve je Matejka sama napravila, uz nesebičnu pomoć svojih pratitelja koji su drage volje testirali sve recepte objavljene u kuharici.

Vaša je kuharica bila uistinu željno iščekivana roba...

– Reakcije na kuharicu su nevjerojatno pozitivne i toliko sam zahvalna na valu pozitivne energije koji dolazi do mene svaki dan od kada sam objavila da radim na knjizi. Divno iskustvo! Kuharica ima 320 stranica, tvrdog je uveza i u njoj se nalazi 119 recepata za slana i slatka jela. Recepti su višestruko testirani, gotovo svi su dosad neobjavljeni, a podijeljeni su u sedam kategorija – od doručka do zimnice. Osim recepata, kuharica sadrži brojne savjete za pripremu i planiranje obroka, kao i nekoliko priča iz mog života. Šarena je, jednostavna i – zaista se nadam – korisna. Svatko koga zanima, može prelistati nekoliko stranica i naručiti je na likechocolate.net/kuharica.

Nakon tako velikog projekta čovjek bi se poželio odmoriti. Ili...?

Ja sam uvijek u projektima – kuharica me dosta “potrošila”, no unatoč tome već radim na novim idejama. Trenutačno je na blogu u tijeku videoserijal u šest epizoda u kojem detaljno, ali laički, pojašnjavam najosnovnije recepte i tehnike iz slastičarstva. Obožavam projekte koji su ljudima korisni, a meni izazovni, jer i ja sam mnogo naučila kroz njega.

Kome možete zahvaliti toliki talent i ljubav prema kuhanju?

Mislim da to seže do bake, koja je uvijek kuhala ono što je imala u hladnjaku i uvijek je sve bilo jako fino. Moja je mama također odlična kuharica, a kao i ja, posebno voli peći kolače. Od malih nogu sam zapravo pekla kolače i uživala u tome, a tu ljubav prema kuhanju nastojim prenijeti i ja na svoju djecu.

Je li hrana posao ili poziv? Možete li zamisliti da sutra radite nešto drugo?

Praktički do jučer radila sam nešto drugo, vodila odjel digitalnog marketinga u jednoj prehrambenoj kompaniji, tako da svakako mogu – iako ne želim. Volim svoj posao i puno sam radila kako bih mogla danas reći da mi je hrana posao, a ne samo hobi.

Bliži nam se blagdansko doba. Što nam pripremate?

Uh, kako je to blagdansko doba došlo tako brzo? Iskreno, jedva čekam da se posvetim stvaranju blagdanskih recepata, božićni mirisi su mi omiljeni i već znam da će biti mnogo novih slastica na blogu, a u planu je i nekoliko blagdanskih videorecepata.

Na kraju smo godine pa možemo malo proricati budućnost: Očekuje li domaću kuhinju svijetla budućnost ili će se ljudi zasititi kuhanja?

Jako je teško uz današnji tempo rada kvalitetno se posvetiti kuhanju, no čini mi se da ljudi sve više shvaćaju važnost domaće hrane i povratka korijenima. Jedan od mojih ciljeva je potaknuti kuhanje kod kuće, ali ne nauštrb izlazaka u restorane (jer to je za užitak i druženje), već nauštrb kupnje gotove i polugotove hrane. Na blogu pokušavam dokazati i pokazati da se kvalitetan obrok može pripremiti svaki dan uz namirnice koje su široko dostupne i povoljne te za manje od 30 minuta.

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.