7. od 48 zemalja

Hrvatska gastronomija među najboljim europskim zemljama: Njihova janjetina ispod peke oduševljava...

Foto: Borna Filić/PIXSELL
12.07.2013., Jurandvor - Bistro Volta u mjestu Jurandvor. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Shutterstock
maslinovo ulje
04.02.2016.
u 12:02
U ocjenjivanju isključivo autohtone kuhinje i raznolikosti jela i pića, na prvo mjesto je "zasjela" Italija
Pogledaj originalni članak

Na listi 48. europskih zemalja u ocjenjivanju hrane i pića, Hrvatska se našla na visokom 7. mjestu, ispred Portugala, Grčke, Austrije, Irske, UK-a, Mađarske, BiH, Slovenije...

U ocjenjivanju isključivo autohtone kuhinje i raznolikosti jela i pića, na prvo mjesto je "zasjela" Italija, slijede je do desetog mjesta redom Francuska, Španjolska, Gruzija, Njemačka, Belgija, Hrvatska, Švicarska, Portugal te Mađarska na 10. mjestu. Na zadnjem, 48. mjestu je Vatikan koji ima samo jedan restoran. 

– U ovoj zemlji prisutna je mješavina raznih utjecaja – talijanski, mediteranski, francuski na obali, a slavenski u unutrašnjosti zemlje. To je pridonijelo stvaranju ukusne mješavine hrane. Maslinovo ulje je fantastično, a kamenice u malom mjestu Stonu jedne su od najboljih na Jadranu. Naša vina babić, malvazija, prošek i vrbnička žlahtina su podcijenjeni, ali dobivaju sve više međunarodne pozornosti koja raste svake godine.

Ocjenjivače je posebno oduševila janjetina ispod peke.

Cijelu listu i poredak zemalja objavio je Business Week.

>>Ovaj je hrvatski grad nominiran za najbolju europsku destinaciju 2016.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

AN
antikamen
12:34 04.02.2016.

georgia...valjda gruzija

Avatar @promatrač
@promatrač
14:36 04.02.2016.

Ja znam jedino za Gruzijski zeleni čaj.

Avatar pivapivic
pivapivic
22:55 04.02.2016.

Koji je to ekspert stavio Njemačku kuhinju na 5.mjesto??