Krigla osvježenja

Hmelj za gorčinu, a pjena kao kruna piva

Foto: Reuters/Pixsell
Hmelj za gorčinu, a pjena kao kruna piva
23.05.2011.
u 17:08
Iako se uz pivo vežu brojna proturječna istraživanja, mnogi ga se ne odriču, osobito u vrućim ljetnim danima kada je najbitnije da je ono svježe i hladno
Pogledaj originalni članak

Mnogo se toga može čuti o jednom od najpopularnijih pića na svijetu – pivu! Brojna su istraživanja provedena o pivu i, dok jedna tvrde da ono deblja, sadrži gomilu kalorija te je krivo za pivski trbuščić, druga pak govore da pivo ima najmanje kalorija, dobro je za čvrstoću kostiju, a neki i peru kosu njime za težinu i ljepšu strukturu! Ipak, većina, osobito muškarci, najradije ga vole vidjeti u velikoj krigli, hladno i s malo pjene! Odlučili smo provjeriti zašto pivo ima pjenu, koji su mu glavni sastojci i zašto se koriste baš oni, a odgovore zna majstor pivar Zvonimir Nemet. 

– Pivo je prirodno piće – sastoji se od ječma (slada), hmelja, kvasca i vode. Za proizvodnju 40.000 različitih piva u svijetu (koliko se procjenjuje da ih ima), potrebna su upravo ta četiri glavna sastojka. Postoje različite vrste svijetlog i tamnog slada, različite vrste hmelja, a svaki dio kompliciranog procesa vrenja piva utječe na konačni rezultat – ističe dr. sc. Zvonimir Nemet, direktor lanca opskrbe i majstor pivar Karlovačke pivovare. 

Voće i začini također su ključni sastojci nekih piva, a većina ih ne sadrži konzervanse, aditive ni bojila. Istraživanje Grupacija proizvođača piva, slada i hmelja HGK pokazalo je da 55% ispitanika konzumira pivo.

Hmelj

Za proizvodnju piva koriste se cvjetovi hmelja (obično se koristi samo ženski cvijet), a smole i eterična ulja iz tih cvjetova odgovorni su za većinu arome i gorčine piva, a ujedno djeluju i kao konzervansi pomažući pivu da zadrži svježinu. Inače, biljka hmelja je brzopenjuća povijuša i može narasti i do 30 cm dnevno. Neke biljke postižu visinu od 8 metara.

Kvasac  

Kvasac ima jedinstvenu sposobnost pretvaranja šećera u ječmenom sladu u alkohol i CO2. Pivari pridaju veliku važnost nabavljanju pravog kvasca pa ih većina ima laboratorije u kojima se proučavaju različite vrste kvasca. Pivari uzgajaju i ljubomorno čuvaju čiste sojeve kvasca kako bi osigurali specifične okuse određenih marki piva.

Antioksidansi  

Prirodni antioksidansi nalaze se u voću, povrću i žitaricama. Oni se mogu naći i u pivu jer su prisutni u ječmenom sladu i u hmelju, koji su među glavnim sastojcima piva.  

Pivo zapravo sadrži različite antioksidanse, većinu vitamina B skupine i nekoliko esencijalnih minerala kao što su kalij, kalcij, magnezij i silicij.

Pjena  

Pjena na vrhu piva naziva se krunom. Stvaraju je mjehurići ugljikova dioksida koji se dižu prema površini. Kruna pjene predstavlja važan dio sveukupnog doživljaja piva. Dobro oblikovana kruna pjene sprečava mjehuriće da pobjegnu i štiti pivo od kisika iz zraka. Kisik utječe na okus i kvalitetu piva. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.