Djevojke, oprez!

Gel manikure izazivaju rak kože?

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Gel manikure izazivaju rak kože?
06.03.2013.
u 14:45
Geliranje je vrlo štetna navika koja može ostaviti trajne posljedice na zdravlje...
Pogledaj originalni članak

Žene bi u velikom luku trebale izbjegavati učestalu gel-manikuru zbog velikog rizika od staničnih oštećenja koje uzrokuju UV lampe.

Njihov je učinak sličan razornom učinku solarija na kožu. Klijentice često ne znaju kakvom se zračenju izlažu, a stručnjaci savjetuju da bi bilo dobro prije svakog tretmana, ako ga već radite, nanijeti kremu s visokim zaštitnim faktorom, te manikuru raditi samo u posebnim prilikama. Isto tako, gel na noktima ne bi trebale držati dugo zbog mogućnosti razvoja svakojakih infekcija i gljivica, ali i zbog tanjenja i listanja nokta, piše Daily Mail. Štetnosti pridonose i kemikalije koje se koriste u tretmanima manikure, ali i kod skidanja slojeva gelova i laka...

Do uzročno posljedične veze raka i manikiranja gelom došli su znanstvenici sa sveučilišta New York koji su analizirali slučajeve raka kože na rukama kod žena u 20-im i 30-im godinama bez ikakve genetske predispozicije za melanom, a koje su redovito odlazile na manikuru gelom.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.