Restoran Babriga u Velikoj Gorici

Gastro adut je polako pečena i sočna Babriga baby teleća koljenica

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Gastro adut je polako pečena i sočna Babriga baby teleća koljenica
08.09.2025.
u 10:15
Od mesa turopoljske svinje pripremamo obraze, kobasice, špek, a sve se suši i priprema na tavanu. Uz to proizvodimo i domaći ajvar te kisele krastavce i paprike, kaže Tomislav Jančić
Pogledaj originalni članak

Kultni restoran Babriga u Velikoj Gorici više od četvrt stoljeća predstavlja istinski gastronomski simbol Turopolja. Smješten u srcu regije koja je oduvijek bila ponosna na svoju tradiciju i običaje, Babriga je postala nezaobilazno mjesto za sve koji žele okusiti spoj autentične domaće kuhinje i suvremenih kulinarskih pristupa. Od svojih početaka krajem devedesetih restoran se profilirao kao čuvar turopoljske baštine, ali i kao prostor u kojem se tradicija neprestano nadopunjuje modernim tehnikama i inovativnim idejama. Njegova dugovječnost i uspjeh svjedoče o predanosti obitelji Jančić koja stoji iza cijele priče.

Danas restoran vodi Tomislav Jančić, koji uz majku Đurđicu i suprugu Vesnu nastavlja tradiciju. Njegov otac, Josip Jančić Babriga, bio je jedan od pionira goričkog vatrogastva, a upravo je nadimak Babriga, koji se prenosio generacijama, postao zaštitni znak i ime restorana.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Velika Gorica: Gastro ponuda u Bistrou Babriga

– Trudimo se biti što bolji kako bi nas prepoznali u našem kraju i šire. Ponosan sam što sam Velikogoričan i Turopoljac. U našem restoranu sve je svježe, od mesa do povrća, jer drukčije ne bi imalo smisla – ističe Tomislav opisujući obiteljski restoran. – Prostor restorana odiše toplinom i domaćinskom atmosferom, pa nije čudo da ga jednako biraju obitelji, poslovni ljudi i oni koji žele proslaviti posebne prigode. Interijer spaja rustikalne elemente, drvo, kamen i detalje iz prošlih vremena s modernim dodacima koji prostoru daju svježinu i eleganciju. Upravo ta kombinacija stvara ambijent u kojem se gosti osjećaju ugodno, bez obzira na to dolaze li na brzinski ručak ili višesatno druženje – govori Tomislav dodajući kako se kuhinja Babrige temelji na svježim, domaćim namirnicama i tradicionalnim receptima.

– Na jelovniku se nalaze raznovrsna jela koja zadovoljavaju i najzahtjevnija nepca: od domaće šunke i kobasica, preko turopoljskog odreska u umaku od vrganja, obraza turopoljske svinje s tartufima, baby rebrica s krumpirićima, do ribeye steaka i bifteka u zelenom papru. Ljubitelji tjestenine uživaju u domaćim varijantama punjenima šumskim gljivama ili sirevima, a gotovo sva jela mogu se oplemeniti pravim turopoljskim tartufima. Na kraju, raznovrsni deserti zaokružuju gastronomski doživljaj, među kojima se posebno izdvaja turopoljski sladoled – ističe Tomislav naglašujući kako su posebna vrijednost restorana specijaliteti koji se prenose s generacije na generaciju i koji su s vremenom postali svojevrsni brend.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Velika Gorica: Gastro ponuda u Bistrou Babriga

– Trganci od sira s tropom podsjećaju na davna vremena kada su naše bake pripremale jednostavne, ali zasitne obroke, jelo koje spaja bogatstvo svježeg sira i tradiciju domaćih tijesta. Beli žganci s lukom i špekom također su simbol skromne, a iznimno ukusne turopoljske kuhinje. Taj jednostavan, ali aromatičan spoj kukuruznog brašna, prženog luka i domaćeg špeka postao je svojevrsni gastronomski potpis Babrige, a gosti ga doživljavaju kao povratak u djetinjstvo. Na meniju se ističe i Babriga baby teleća koljenica, polako pečena, nježna i sočna, posluživana s prilozima koji naglašavaju puninu okusa ovog specijaliteta. Lungić na turopoljski, punjen i poslužen u umaku od vrganja, još je jedno jelo koje svjedoči o spoju tradicije i suvremenosti. U njemu se osjeti snaga domaće recepture, ali i vještina modernog kuhanja koje klasičnom svinjskom fileu daje novu dimenziju. Babriga turopoljska štrudla nezaobilazan je desert koji objedinjuje sve vrijednosti restorana – domaće, toplo, puno okusa, s mirisima koji podsjećaju na pećnice iz djetinjstva. Jednako su dojmljivi i obrazi turopoljskog svinčeta, posluženi s domaćim njokima i obogaćeni mljevenim pistacijama. To jelo, koje se priprema satima da bi se postigla željena mekoća mesa, primjer je kako se tradicionalna kuhinja može pretvoriti u vrhunski gastronomski doživljaj – objasnio je Tomislav, ističući kako posebnu važnost u ponudi zauzima turopoljska svinja, pasmina koju brižno čuva i uzgaja Plemenita općina Turopoljska.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Velika Gorica: Gastro ponuda u Bistrou Babriga

– To meso, poznato po kvaliteti i posebnom okusu, pravi je lokalni brend. O svinji se pisalo još u 19. stoljeću, a u popisu stoke 1921. godine bilježeno je više od 85 tisuća grla. Pasmina je bila cijenjena zbog jednostavnog uzgoja u hrastovim šumama, otpornosti i bogatog masnog mesa. Danas se ulažu veliki napori da se ponovno afirmira, baš poput crne slavonske svinje ili istarskog pršuta. U Babrigi se od nje pripremaju obrazi, kobasice, špek, a sve se suši i priprema na tradicionalan način, doma na tavanu. Osim mesa, obitelj proizvodi i domaći ajvar te kisele krastavce i paprike, sve kako bi zaokružili obiteljsku djelatnost i gostima poslužili isključivo domaće proizvode – govori Tomislav.

Restoran je započeo kao mali kafić u kolovozu 1998. Ideja za proširenje došla je kada je Tomislav pokazao želju da postane kuhar. – Ubacili smo ga odmah u vatreno krštenje, otvorili kuhinju i krenuli u avanturu. U početku je bilo teško, ali uspjeli smo zajedno kao obitelj – prisjeća se Đurđica Jančić, koja i danas pomaže u radu restorana.

Osim restorana, obitelj vodi i vlastiti OPG, pa velik dio svog povrća koristi upravo u restoranskoj kuhinji. – Pokušavamo kuhati onako kako su kuhale naše bake. To je Tomislav prihvatio i prenio na moderniji način. Ljudi su to prepoznali i prihvatili, a posebno nas veseli kada mladi naruče žgance, znak da se vraćaju okusima djetinjstva – govori Đurđica, naglašavajući kako ponuda restorana balansira između tradicionalnih jela i modernih interpretacija.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Velika Gorica: Gastro ponuda u Bistrou Babriga

– Tako se na meniju mogu naći obrazi turopoljske svinje kuhani više od 12 sati kako bi dobili mekoću, s dodatkom turopoljskog tartufa, lokalnog blaga koje smo prije nekoliko godina uveli u jelovnik. Posebno smo ponosni na "odrezak bake Đurđice – svinjski kotlet bez kosti pripreman u umaku od vrganja. Tu su i tradicionalna pečena raca s mlincima, pohani picek s rizi-bizijem i salatom, domaća tjestenina s tartufima, kao i nezaobilazni štrukli, i slani i slatki. Na kraju, deserti su priča za sebe: od štrudli i kolača do posebnog turopoljskog sladoleda od vanilije s prahom bučina ulja – kazala je Đurđica.

Za uspjeh Babrige zaslužna je cijela obitelj. – Ne bi sve išlo tako glatko da uz mene i mamu nije i moja supruga Vesna. Ona je vrhunska turopoljska kuharica i naš ženski tim čini srce restorana – naglašava Tomislav ističući kako je Babriga danas više od restorana, ona je mjesto gdje se čuvaju okusi prošlosti, ali i kreiraju nova iskustva.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Velika Gorica: Gastro ponuda u Bistrou Babriga

– Ona je spoj obiteljske priče, tradicije i ljubavi prema Turopolju, koji se osjeti u svakom jelu. Upravo zato, Babriga nije samo restoran, već i gastronomsko srce Turopolja – govori Tomislav dodajući kako su svoj obiteljski posao proširili i izvan samog restorana.

– Uz Babrigu vodimo i veliki šator The Tur kod lovačkog doma u Kušancu koji prima do 500 osoba. To je mjesto koje smo zamislili kao prostor za velika slavlja i proslave, od vjenčanja i rođendana do krštenja i korporativnih događanja. U njemu su svoje proslave održavale brojne poznate i slavne osobe iz političkog, kulturnog i sportskog života, što nam je dodatna potvrda da smo napravili dobar posao. Posebnost tog prostora je što se nalazi izvan naseljenog dijela, pa gosti mogu uživati u miru, prirodi i prostranom okolišu. To je okruženje koje pruža poseban ugođaj, odrasli se opuste u druženju i slavlju, a djeca imaju dovoljno prostora za igru i istraživanje. Naš je cilj uvijek isti: omogućiti ljudima da u opuštenom i domaćinskom ambijentu stvore uspomene kojih će se sjećati cijeli život – zaključio je Tomislav Jančić Babriga.

Foto
storyeditor/2025-09-05/1000068453.jpg

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.