Zdrava prehrana

Fantastičan ručak od samo 2 vezice blitve: fina kremasta juha i popečci koje nećete moći prestati jesti!

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan
Fantastičan ručak od samo 2 vezice blitve: fina kremasta juha i popečci koje nećete moći prestati jesti!
19.09.2022.
u 06:47
Koje su sve prednosti zelenog lisnatog povrća ne trebamo vas podsjećati, a što se sve od "obične" blitve može napraviti teško je nabrojati. Treba samo malo mašte i ovo povrće koje neki obožavaju, a drugi izbjegavaju postat će redovita namirnica na vašem jelovniku.
Pogledaj originalni članak

Volite li zeleno, ne treba vas puno nagovarati na pripremu ova dva jela, a garantiramo vam da će ih i klinci obožavati jer smo ih testirali i na najtvrđim glavama. To nije čudo jer ih je osmislila majstorica od kužine, nama omiljena Nasja Duplančić.

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Juha od blitve i slanutka

Sastojci:

1 velika šalica kuhanog slanutka

oko 300 g blitve (jedna mala vezica)

1 luk

3 češnja češnjaka

1 komadić đumbira (1,5 cm)

1 žlica kurkume

sol, papar, maslinovo ulje

Priprema:

Blitvi odstranite peteljke, operite je i narežite na komadiće. Luk sitno nasjeckajte pa dinstajte na dosta maslinova ulja. Pred kraj dodajte sitno sjeckani češnjak, đumbir i kurkumu pa još kratko dinstajte. Ubacite slanutak… ako vam se čini malo, možete dodati jedan krumpirić. Podlijte vodom (ne pretjerujte), posolite i pustite da se kuha 10 minuta. Dodajte blitvu, neka se kuha još kratko.
Sve štapnim mikserom usitnite. Možete izvaditi koji slanutak zbog serviranja. Dodajte šareni papar i posolite ako treba. Kod serviranja možete dodati žlicu kremastog jogurta ili vrhnja, ali fino je i ovako.

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Popečci od blitve

Sastojci:

500 g blitve

3-4 režnja češnjaka

nekoliko žlica sitnih zobenih pahuljica

kokosovo brašno (ne ljuskice, baš brašno)

puna šaka peršinovog lišća

30-40 g parmezana ili ribanca

sol, papar

Priprema:

Blitvu operite. Kuhajte ju u proključaloj slanoj vodi dok ne omekša (10-ak minuta). Dobro ju procijedite i istisnite višak vode. Nasjeckajte je nožem na sitno i stavite u zdjelu. Dodajte sol, sitno sjeckani peršin, usitnjeni češnjak, malo papra. Dodajte 2-3 žlice zobenih pahuljica i žlicu kokosova brašna. Dobro promiješajte, oblikujte popečke, uvaljajte svaki u kokosovo brašno i stavljajte peći na vruće ulje dok ne dobiju koricu sa svake strane. Budite oprezni kod okretanja da vam se ne raspadnu. Vadite ih na papir da upije višak masnoće. Uz ove divne popečke savršeno prija salata od rikule s dodatkom malo feta sira.

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.