što morate znati?

Evo kada nastupa rana menopauza koja mladim ženama znatno remeti kvalitetu života

Foto: Shutterstock
Žena
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
20.04.2017., Poliklinika Sunce, Split - Matilda Mladinic, dr. med., specijalistica ginekologije i porodnistva. Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL
24.04.2017.
u 08:49
Rana menopauza zahvaća oko 5 posto žena u Hrvatskoj te se javlja između 40. i 45. godine, a prijevremena (oko jedan posto žena) i prije 40. godine
Pogledaj originalni članak

Sve više žena danas odgađa trudnoću pa preuranjena menopauza, koja nastupa oko 40. godine, narušava kvalitetu života uz česte psihičke tegobe, najčešće u vidu depresije koja se javlja u čak oko 50 do 60 posto slučajeva.

Pojam menopauza u ginekološkoj literaturi predstavlja kraj menstrualnih krvarenja i reproduktivne dobi žene, dijagnoza se postavlja tek 12 mjeseci od izostanka menstruacije, a nastupa oko 50. godine.

Rizik od nekih oboljenja

Rana menopauza zahvaća oko pet posto žena u Hrvatskoj te se javlja između 40. i 45. godine, a prijevremena (oko jedan posto žena) i prije 40. godine, što mnogim mladim ženama donosi hormonalne promjene na koje nisu bile spremne te nemogućnost začeća.

Dob ulaska u menopauzu genetski je predodređena, napominju stručnjaci, ne ovisi o broju trudnoća i porođaja, dojenju, korištenju hormonske kontracepcije, socioekonomskom stanju, rasi, edukaciji, visini, težini, kao ni o dobi pojave prve menstruacije. Povezana je s pušenjem i kod žena koje puše nastupa otprilike dvije godine ranije nešto što je to uobičajeno.

– Znakovi preuranjene menopauze jednaki su onima menopauze, no kod nekih žena mogu biti blaže, a kod drugih ozbiljnije izraženi: neredoviti ciklusi, skraćeno trajanje mjesečnice ili njezin izostanak, navale vrućine ili valunzi, preznojavanje.

Uz ove simptome neke žene mogu iskusiti i vaginalnu suhoću, osjetljivost i iritaciju pri spolnim odnosima, mogu imati problema s uriniranjem i inkontinencijom, a mogu se pojaviti i fizičke promjene na tijelu poput suhe i neelastične kože, više bora te slabija kosa – napominje dr. med. Matilda Mladinić, specijalistica ginekologije i porodništva.

Niske razine estrogena utječu na zdravlje žena jer ostaju bez njegove prirodne zaštite protiv bolesti pa se može povećati rizik od nekih oboljenja (srca i krvnih žila).

– Psihičke tegobe, najčešće u vidu depresije, nalazimo u oko 50-60 posto slučajeva, a poremećaje spavanja i loš san u oko 75 posto slučajeva. Također, žene mogu patiti od promjena raspoloženja, smanjene želje za seksom, bolova u zglobovima i mišićima... – napominje dr. Mladinić te smatra da ove promjene mladoj osobi koja ima 30 ili 40 godina remete kvalitetu života, ali ne treba odmah posezati za antidepresivima.

– Treba se okrenuti sebi, pronaći još unutarnje snage, pokrenuti se – obavezno početi vježbati, promijeniti prehranu. Ženi treba potpora, koju može dobiti i od svoje obitelji i okoline, ali i od svog obiteljskog liječnika, koji bi trebao poticati da počne s liječenjem, naravno, ako ne postoje stanja koja to ne dopuštaju, odnosno kontraindiciraju, i ginekologa – objašnjava ginekologinja i naglašava:

Gubitak mogućnosti začeća

– Primjena hormonskog nadomjesnog liječenja u svemu tome dodatno olakšava te nije istina da se od te terapije deblja ili pojačava dlakavost, čak obrnuto, a drastična su poboljšanja i ženina psihičkog stanja – tvrdi ginekologinja te dodaje da na tržištu postoji dosta biljnih preparata na bazi soje, djeteline, vrkute, biljke maca koji će olakšati simptome.

Posljedice preuranjene menopauze u današnje su vrijeme sve uočljivije jer sve više žena odgađa trudnoću pa se žena koja se liječi od neplodnosti nerijetko suočava s ovom dijagnozom. Davno, kada su žene rađale u dvadesetim godinama, rani gubitak menstruacije nije ih ni zabrinjavao niti se radila laboratorijska obrada.

– Najvažnije je istaknuti da je potrebno koristiti nadomjesno liječenje s pomoću kojeg će žena izaći iz zone rizika za preuranjenu pojavu kroničnih bolesti. To su klasični hormonski pripravci, koji su u upotrebi desetljećima, nose minimalan i zanemariv rizik za razvijanje nekog genitalnog ili raka dojke te su neophodni za održavanje i fizičkog i psihičkog zdravlja žene kojoj se dogodi preuranjena ili rana menopauza – zaključuje dr. Matilda Mladinić.

>>Ovo su znakovi da vam prijeti osteoporoza, spriječite je na vrijeme

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

LA
Laura Anny
10:58 24.04.2017.

I da kompletiram 'jedna zdrava zena moze imati mens sve do 60-te godine' provjereno i dokazano