FRIZERI SE ŽALE

Ekstenzije za kosu opasne za zdravlje žena?

Foto: Arhiva Večernjeg lista
Ekstenzije za kosu opasne za zdravlje žena?
08.02.2010.
u 09:02
O mogućim opasnostima koje nosi upotreba ekstenzija, odnosno umetaka za kosu objavljen je i članak u britanskom časopisu Dermatologia, a istraživači u Italiji i Americi tvrde kako se problemi javljaju češće nego se to misli.
Pogledaj originalni članak

Ekstenzije za kosu trebalo bi zakonom zabraniti, barem tako tvrdi jedna od najvećih grupa koje se bave njegom kose u Velikoj Britaniji The Trichological Society. Naime, ustvrdili su kako broj salona koji nude ugradnju ekstenzija po prihvatljivim cijenama raste iz dana u dan, no neki od tih frizera nemaju kvalifikacije za njihovo pravilno umetanje. Upravo to navode kao razlog zašto sve više mladih žena ima probleme pa čak i s gubitkom kose.

- Ljudi koji si stavljaju ekstenzije imaju visoka očekivanja da će se zbog njih izgledati i osjećati se bolje, no prečesto sve završi u suzama – izjavio je stručnjak za njegu kose koji vodi navedenu grupu Barry Stevens dodavši kako nošenje ekstenzija dulje vrijeme može imati ozbiljne posljedice.

 – Ekstenzije mogu trajno uništiti kosu – zaključio je Stevens.

O mogućim opasnostima koje nosi uljepšavanje ekstenzijama, odnosno umecima za kosu objavljen je i članak u britanskom časopisu Dermatologia, a istraživači u Italiji i Americi tvrde kako se navedeni problemi javljaju daleko češće nego što se misli. U njihovu izvještaju piše kako neke žene ne moraju imati vidljive znakove gubitka kose iako njihovo tjeme možda itekako trpi.

- Ekstenzije čupaju prirodnu kosu. Teške su, ne upijaju lako vodu i brzo se petljaju – upozorava Stevens dodajući kako, ako se osoba ipak odluči na takav potez, posebno mora paziti na kvalitetu ekstenzija.

S njime se ne slaže Shola Rose, frizerka koja već dvanaest godina radi u Londonu.

- Ako imate ekstenzije, morate se pobrinuti da ih se pravilno stavi te da se redovito skidaju i čiste. Ako vam frizer savjetuje da napravite stanku, onda ga poslušajte, a nemojte otići u drugi frizerski salon – kaže Rose.

Stevens je radio s mnogim ženama koje su se, nakon što im je kosa uništena ekstenzijama, bile prisiljene obratiti sudu.

ŽESTOKA BORBA IZNAD CRNOG MORA

VIDEO Ukrajina naoružala svoje dronove pa ušla u bitku s ruskim helikopterom: 'Mnogi su mislili da je ovo nemoguće'

Na snimci se vidi ukrajinski dron kako spretno manevrira kako bi izbjegao napade ruskog jurišnog helikoptera. Ipak, naposljetku, dron usporava i zaustavlja se prije nego što ga zahvati nova paljba. Zapali se, a zatim eksplodira. Ovaj prizor označava prvi put da je primijećena ukrajinska pomorska bespilotna letjelica naoružana protuzračnim projektilom, što je znak brze evolucije u strategiji obrane Ukrajine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.