Dupini mogu isključiti i uključiti dijabetes

Foto: VL
Dupini mogu isključiti i uključiti dijabetes
19.02.2010.
u 14:17
Dupini dijabetes "uključe" kad na raspolaganju imaju premalo hrane, a "isključe" ga kad imaju dovoljno.
Pogledaj originalni članak

Dupini imaju specifičnu sposobnost da sami uključe i isključe dijabetes, utvrdili su znanstvenici, a ovo bi otkriće moglo dovesti do bržeg rješenja za lijek protiv te bolesti kod ljudi. Dražesni sisavci, čini se, mogu potaknuti stanje dijabetesa kad na raspolaganju imaju premalo hrane te ga isključiti kad imaju dovoljno.

Ovo je jedinstvena sposobnost u životinjskom carstvu, a razlog je potreba za održavanjem visoke razine šećera u krvi kako bi nahranili svoj veliki mozak. Ljudi su, naime, vrlo vjerojatno imali ovu mogućnost, ali su je tijekom evolucije izgubili, a proučavanje dupina moglo bi pomoći ponovno aktivirati ovu mogućnost.

Znanstvenici su redovito uzimali uzorke krvi dupina te su ustanovili da oni mogu potaknuti dijabetes tipa II u vrijeme kad uglavnom poste, odnosno ne nalaze dovoljno hrane, a čim naiđu na hranu, isključuju dijabetes. Ova mogućnost, vjeruju znanstvenici, potječe iz vremena kad su dupini prešli s kopna u more te su se morali prilagoditi "ribljoj dijeti".

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.