Policija upozorava

Djeca manje stradavaju na cestama, više u vozilima

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Djeca manje stradavaju na cestama, više u vozilima
20.08.2012.
u 12:45
I prije početka nastave u rujnu sve policijske uprave u Hrvatskoj će zajedno s predstavnicima tijela jedinica lokalne obaviti pregled prometnica i prometne signalizacije u blizini škola
Pogledaj originalni članak

U svim osnovnim školama ovog će rujna, kao i već šesnaest godina ranije, tijekom provedbe akcije POštujte naše znakove, djelatnici policije održati predavanja roditeljima i učenicima o sigurnom sudjelovanju u prometu. Riječ je o preventivno - edukativnoj aktivnosti koju poduzima policija radi sigurnog sudjelovanja školske djece u prometu.

- Iz godine u godinu imamo pad smrtno stadale djece u prometu, što posebice ohrabruje. No moramo upozoriti da istovremeno dok pada broj stradale djece na cestama, raste broj poginule i ozlijeđene djece koja sudjeluju u prometu kao putnici, upozorava Darko Grac iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa MUP-a.

Riječ je naime o učestaloj pojavi nevezivanja djece u automobilima, pa čak i dječjim sjedalicama, vožnje djece na prednjem sjedalu, zbog čega se događaju nesreće u kojima posebice stradavaju djeca, ističu iz policije.

Neodgovorni roditelji

- Najgore je da su djeca putnici najčešće u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba s kojima bi trebala biti i najsigurnija, ali stvarnost je drugačija.To je problem na koji će se, između ostalog, i dalje usmjeravati preventivno i represivno djelovanje policije, najavoljuju iz MUP-a.

Policija smatra da je razlog ovakog ponašanja popustljivost roditelja pred zahtjevima djece, a da se pri tome manje misli na njihovu sigurnost.

- Bez obzira što od nas tražila naša djeca trebamo inzistirati na njihovom vezivanju u vozilima, pa i kada put od kuće do škole traje pet do deset minuta, naglašava Grac.

Policija smatra kako učenici, pa i oni koji će to tek biti, imaju zavidnu razinu znanja o ponašnju u prometu, no praksa često pokazuje da na njega i zaboravljaju. Stoga nije rijedak slučaj da učenici znaju kako se prometnica isljučivo prelazi na za to označenom mjestu, ali ipak to ne čine, pa čak i pretrčavaju preko prometnica dok na njima ima vozila.

Uređivanje signalizacije

Čest je slučaj i njihovog nestrpljenja na paljenje zelenog svjetla na semaforu koji također rezultira opasnim prelaskom prometnica.

No, statistika je na sreću ipak pozitivna, a broj stradale djece u prometu sve manji.

- Unatrag deset godina, na hrvatskim prometnim površinama smrtno je stradalo 200 djece, a ozlijeđeno ih je 16.374. Iz godine u godinu broj smrtno stradalih i ozlijeđene djece opada, statistika je policije.

I prije početka nastave u rujnu sve policijske uprave u Hrvatskoj će zajedno s predstavnicima tijela jedinica lokalne obaviti pregled prometnica i prometne signalizacije u blizini škola te raditi na otklanjanje uočenih nedostataka do početka nastave.

Tijekom mjeseca rujna, svakoga dana, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, policija će pojačano operativno-preventivno pokrivanje prilaznih ceste, ulica i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole. Obavljat će se i pojačana kontrola brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škola u cilju represivnog djelovanja na vozače koji ne poštuju ograničenja brzine, poručuje policija.

U akciji i prometna mladež

Policiji će pomagati i pripadnici prometnih jedinica mladeži u zonama škola koji će pomagati učenicima pri prelasku prometnica te upozoravati vozače koji nepropisno parkiraju vozila.

Policija će također samostalno, ali i u suradnji s Inspekcijom cestovnog prometa Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture provoditi nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.