Promo

Destinacija koja nas je oduševila, definitivno se vraćamo tamo!

Foto: Danijel Soldo
Foto: Danijel Soldo
Foto: Danijel Soldo
Foto: Darko Kešnjer
Foto: Domagoj Sever
Foto: Kristina Brkić
Foto: Vedran Čuljak
Foto: Davorin Krešić
Foto: TZ općine Nijemci
Foto: Siniša Uštulica/izvor HTZ
VL
Autor
PR Članak
15.06.2022.
u 12:30
Znate li što je grenadir marš? Ne, nije vezano uz vojsku niti ratne filmove. A znate li što znači da ćete dobiti po tamburi ako vas uhvate da čimburite? E, onda je vrijeme da saznate.
Pogledaj originalni članak

Omiljena stvar koju svi radimo svakog prvog u mjesecu kada okrenemo novu stranicu kalendara ili kad nam se automatski prebaci na mobitelima i računalima je pregled praznika i vikenda, kako padaju i kako bi mogli iskoristiti slobodni trenutak da pobjegnemo negdje napuniti baterije, a i želudac ićem i pićem. Tako je i nama bilo kad smo prošli vikend odlučili zamijeniti 30 stupnjeva u gradu na asfaltu s vikend izletom negdje u prirodu, nije bitno gdje, bitno da se odmorimo, da nešto dobro pojedemo i da dva dana ne mislimo ni o poslu ni o dnevnim brigama koje nas muče iz dana u dan. I kad smo stavili sve na papir, isurfali lokacije i preporuke i pitali pametnije od nas koji su proputovali Hrvatsku uzduž i popreko, suzili smo područje na Vukovarsko-srijemsku županiju. Da, i nama su u početku bili balončići iznad glave kao u stripovima, ali nakon ovog vikenda, sve nam je jasnije.

Jer, iako je cijela Hrvatska prelijepa, gdje ćete bolje doživjeti dobar obilan doručak nakon kojeg je nemoguće ostati gladan, vidjeti prizore prirode kao s dokumentarnih filmova i čuti izraze domaćina poput “grehota je baciti” ili “ dođite na malo kruva, soli, masti i paprike”. Naravno, nije sve vezano uz hranu, ali trebat će vam dobar doručak, ručak i večera da imate energije obići sve što Vukovarsko-Srijemska županija nudi.

Primjerice, znate li koliko rijeka protiče Vukovarsko-srijemskom županijom? Dunav i Savu smo i mi znali, ali ima ih sveukupno osam. Da, to su Dunav, Sava, Bosut, Vuka, Spačva, Biđ, Studva i Berava. Osim što je zgodan podatak za pub kvizove, još je bolja stvar što neke nude uživanje u njihovim ljepotama na izletničkim brodovima ili čamcima, a možete se i jednostavno okupati u ljetnim mjesecima. Za sve ribiče, tu su štuke, šarani, somovi, kečige i ostale riječne ribe o kojima će se pričati unucima i koji će svake godine dobiti koju kilu i detalj o borbi u zoru u odnosu na prethodnu godinu.

Foto: Davorin Krešić

Nas je nekako najviše opustilo promatranje ptica u Izletištu Sopotac u Nijemcima. Nas gradske klince, navikle na golubove i vrane, je oduševio pogled na naše ptice grabljivice iz bliza, a doživljaj čekanja i gledanja ptica kroz dalekozor, a u nekim slučajevima i s par metara udaljenosti u isto vrijeme je i opuštao i ostavljao bez daha.

A nakon reda doručka i zabave, uvijek se možete maknuti sa sunca u jedan od mnogobrojnih muzeja, poput Gradskog muzeja u Vinkovcima, možda najljepša barokna zgrada koju smo vidjeli u Hrvatskoj, gdje su izložene neprocjenjive zbirke Vinkovaca, najstarijeg naselja u Europi (evo još jedan podatak za ljubitelje kvizova).

Ako znate točno napisati chardonnay, a kolegicu Silviju iz ureda zovete Silvanac, Ilok je još jedno nezaobilazno mjesto koje ćete sigurno posjetiti. U Iloku teško da ćete naći ulicu bez vinarije-podruma, a svugdje okolo protežu se brežuljci s vinogradima kao u Toscani.

Naravno, tu je i Vukovar, ali ne onaj Vukovar s raznih vijesti, nego Vukovar koji je rodno mjesto prvog hrvatskog nobelovca, Lavoslava Ružičke, Vukovar gdje ribiči ne znaju je li im draža Vuka ili Dunav, Vukovar s brojnim arheološkim lokalitetima poput ilirskih grobova i Vučedolske golubice te Vukovara koji predstavlja simbol pobjede i novog života. Takav Vukovar će vas oduševiti, baš kao i nas.

Foto: TZ općine Nijemci

Naš mali road trip rezultirao je iskustvom koje nam je promijenilo mišljenje o krajnjem istoku naše zemlje. Jer gdje možete za vikend dobiti 5 kilograma bez grižnje savjesti i izgubiti ih na pješačkim i biciklističkim stazama, posjetiti dvorce i vidjeti streetart, uživati u netaknutoj prirodi i možda najvažnije, sve to doživjeti u društvu ljudi koji su više posvećeni drugima nego sebi, jednako povezani u patnji i u zabavi, s najsmješnijim pričama i izrazima (Zašto? Za babino brašno!). Dobro su “Prljavci” rekli, Slavonijo, tko te nije volio ne zna što je izgubio.

Sadržaj omogućila Turistička zajednica Vukovarsko – srijemske županije.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr