prevruće vam je?

Deset savjeta kako preživjeti ljeto na vrućem asfaltu i +35!

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Deset savjeta kako preživjeti ljeto na vrućem asfaltu i +35!
03.08.2013.
u 17:38
Uz malo volje i želje, lako ćete preživjeti ljetne vrućine i temperature koje se znaju penjati i iznad 35 stupnjeva Celzijevih. Slijedite naših deset savjeta
Pogledaj originalni članak

Vratili ste se s mora, a ljeto kao da je tek počelo? Niste išli nigdje na odmor jer ste baš ove godine odlučili renovirati stan pa ne znate kako ćete preživjeti ljeto? Prevruće vam je? Ne brinite! Uz malo volje i želje, lako ćete preživjeti ljetne vrućine i temperature koje se znaju penjati i iznad 35 stupnjeva Celzijevih.

Kako biste lakše preživjeli ljeto na vrućem asfaltu, slijedite naših 10 savjeta.

1. Pazite na prehranu!

Pravilna prehrana je izuzetno važna tijekom ljeta i morate paziti što jedete kako ne bi imali problema sa zdravljem. Izbjegavajte masnu i tešku hranu, jedite što više voća i povrća i vrućine vam neće toliko smetati. Umjesto čokolade, iskoristite ljeto i pojedite voćku koja će vam ublažiti želju za slatkim.

2. Pijte dovoljno tekućine!
Svi znamo da dnevno moramo unijeti oko dvije litre tekućine, no često zaboravljamo na to. Ipak, nemojte to zaboraviti preko ljeta! Više se krećemo, vruće je i znojimo se pa naše tijelo treba tekućinu. Pijte vodu, prirodne sokove, ali izbjegavajte gazirana i preslatka pića.

3. Ne izlazite van po najvećem suncu!
Tijekom pravih ljetnih vrućina sunce je \'najopasnije\' od 10 do 17 sati pa u to vrijeme ostanite doma. Ako imate posla u gradu, morate na tržnicu ili kod liječnika, obavite to ranije ujutro ili ostavite za sutra. Nemojte riskirati svoje zdravlje!

4. Zaštitite se od UV zračenja!
Nosite laganu i prozračnu odjeću, na glavu stavite šešir ili kapu, a kožu namažite zaštitnim kremama s većim UV faktorom.

5. Rashladite se!
Ne znate više kako da se rashladite. Nemojte se sramiti, prođite kroz gradsku fontanu, namočite ručnik i stavite oko vrata. Ako imate klimu, rješenje je onda jednostavno. Upalite je, ali pripazite da temperatura ne bude preniska.

6. Idite na bazene, gradsku plažu, kupajte se
Sigurno u blizini mjesta vašeg stanovanja imaju bazeni, jezero ili rijeka u kojoj se smije kupati. Ne budite lijeni, spremite ručnik u torbu i odite se rashladiti. Iako niste na moru, ne znači da ne možete uživati u lijepom vremenu. Povedite voljenu osobu, prijatelje, djecu, roditelje i super provod vam je zagarantiran.

7. Odite na vikend izlet!
Uzmite si predah od svakodnevnice i odite na dva dana negdje. Bilo to u planine, na more, kampiranje, u posjet kod rodbine... Vikend će vam biti svakako zanimljiviji.

8. Izbjegavajte fizički napor!
Ako ne morate nešto hitno pospremati, očistiti, popraviti, ni nemojte. Težak fizički rad trebali bi izbjegavati po vrućinama jer nije dobar za vaše zdravlje.

9. Ne pijte alkohol!
Jedan koktel neće vam škoditi već će vas i dobro rashladiti, ali nemojte pretjerivati s alkoholom. Kontrolirajte se i nemojte ga konzumirati osobito po vrućinama kada vam voda treba biti glavni oblik tekućine koju unosite u organizam.

10. Uživajte!
Ljeto je, vrijeme je odmora. Iskoristite svaki dan. Prošetajte po gradu u večernjim satima kada sunce zađe s voljenom osobom, odite na sladoled s prijateljima/cama, izvedite psa u šetnju... Sigurno i u vašem mjestu imaju brojna ljetna događanja, posjetite neko od njih. Kino pod zvijezdama, kazališnu predstavu, bilo što. Nemojte se zatvarati u kući jer će brzo zima doći i onda ćete žaliti za lijepim vremenom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.