OMILJENO VOĆE

Deset razloga zašto lubenica čuva vaše zdravlje

Foto: shutterstock
Lubenica
Foto: GettyImages
Lubenica
Foto: GettyImages
Lubenica
Foto: Wikimedia commons
Lubenica
Foto: GettyImages
Lubenica
Foto: GettyImages
Lubenica
Foto: GettyImages
Lubenica
Foto: GettyImages
Lubenica
Foto: GettyImages
Lubenica
Foto: GettyImages
Lubenica
14.07.2018.
u 11:33
Konzumacija hrane bogate likopenom, poput lubenice, povezana je s poboljšanjem protoka krvi.
Pogledaj originalni članak

1. DOBRA JE ZA VAŠE SRCE - Lubenice duguju svoju prekrasnu crvenu boju snažnom antioksidativnom likopinu, baš kao i rajčice. U posljednjih nekoliko godina znanstvena je zajednica prepoznala likopen kao posebno važnu hranjivu tvar za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Konzumacija hrane bogate likopenom, poput lubenice, povezana je s poboljšanjem protoka krvi.

2. DOBRA JE ZA VAŠE KOSTI - Druga korist hrane bogate likopenom jest poboljšanje zdravlja kostiju smanjenjem oksidativnog stresa, koji može uzrokovati probleme s kostima. Nedavne studije su pokazale da likopen može pružiti alternativni prirodni tretman za prevenciju i upravljanje osteoporozom, posebno kod žena u postmenopauzi.

3. POBOLJŠAVA ATLETSKI UČINAK - Lubenica je također veliki izvor citrulina, alfa-aminokiseline koja poboljšava iskorištavanje esencijalnih aminokiselina tijekom vježbanja i povećava protok krvi. Razmislite o tome kako uključiti lubenicu u svoju rutinu prije i poslije treninga jer može smanjiti vrijeme oporavka nakon vježbanja i pomoći u daljnjem povećavanju razine hormona rasta nakon treninga.

4. SMANJUJE MASNO TKIVO - Vaše tijelo prirodno pretvara citrulin iz lubenice u arginin u bubrezima. Postoje neki preliminarni dokazi iz istraživanja na životinjama koji pokazuju da pretvorba citrulina u arginin može pomoći spriječiti višak akumulacije masnoća u masnim stanicama.

5. ODRŽAVA VAS HIDRATIZIRANIMA - Lubenica je puna vode. Ali uz vodu, ovaj plod je također dobar izvor elektrolita koji vam pomaže da ostanete hidratizirani i zamijenite minerale koji se izgube kada se znojite.

6. PRIRODNI DIURETIK - Lubenica je prirodni diuretik koji pomaže povećati protok mokraće, ali ne uzrokuje nepotrebno naprezanje za vaše tijelo, za razliku od kave ili alkohola. Redovita konzumacija lubenice pomaže smanjiti pritisak na bubrege jer vaše tijelo uklanja višak tekućina.

7. SMANJUJE UPALU - Lubenice sadrže nekoliko fenolnih spojeva koji su korisni u smanjenju upale u tijelu i predložu se kao alternativni prirodni pristup za sprječavanje ili liječenje kroničnih upalnih bolesti.

8. SPRJEČAVA DEMENCIJU - Lubenica je dobar izvor kalija koji je apsolutno neophodan za vaše tijelo da bi ispravno funkcioniralo. Niske razine kalija mogu dovesti do demencije i zbunjenosti jer se bez odgovarajućih razina ovog iznimno važnog minerala električni signali koji pokreću mozak prekidaju.

9. POBOLJŠAVA IMUNITET - Lubenica je ukusan način na koji možete dobiti dnevnu dozu vitamina C. Vitamin C se smatra jednim od najsigurnijih i najdjelotvornijih hranjivih tvari, a pokazalo se da poboljšava imunitet i cjelokupno zdravlje.

10. POSTAJE SVE BOLJA ŠTO VIŠE DOZRIJEVA - Kako lubenica sazrijeva i prelazi od bijele preko ružičaste do crvene boje, ne samo da dobiva više na slatkoći i ukusu, već je i hranjivija budući da se gustoća njenih antioksidansa postepeno povećava, stoga svakako pričekajte da vaša lubenica bude potpuno zrela prije nego što uživate u njenoj konzumaciji.

 

 

 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

AU
austrougarskigeneral
18:01 14.07.2018.

nije ni breskva loša