Lov na Tihog ubojicu

Debljina - veliki javnozdravstveni problem današnjice

Lov na Tihog ubojicu
Lov na Tihog ubojicu
Lov na Tihog ubojicu
Lov na Tihog ubojicu
Lov na Tihog ubojicu
Lov na Tihog ubojicu
26.05.2022.
u 13:56
Debljina je jedan od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice, a da je Hrvatska posebno zahvaćena tom problematikom govori i podatak da smo među najdebljima u Europi, čak 65% odraslog  stanovništa Hrvatske ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu.
Pogledaj originalni članak

Koji je cilj liječenja debljine ? Naime, cilj svakog liječenja je utjecati na potencijalno promjenjive čimbenike kako bismo primijenili tijek bolesti ili je spriječili.

Današnji interes medicine je sve više individualni pristup koji obuhvaća genetsku osnovu, mikrobiotu te otkrivanje vanjskih čimbenika koji utječu na razvoj debljine.

Referentni centar za debljinu RH djeluje u Kliničkome bolničkom centr Zagreb. U tom centru osim individualnog pristupa liječenju pruža se i mogućnost  za petodnevni, grupni, strukturirani, multidisciplinarni rad s osobama koje imaju ovaj problem. Nažalost taj je pristup bio van pogona za vrijeme COVID-19 pandemije i nadamo se da će ponovo zaživjeti u novom ruhu.

Lov na Tihog ubojicu

Koji pristup liječenju debljine je najbolji za pojedinca odlučuje se tijekom ambulantnog pregleda endokrinologa. U zbrinjavanju bolesnika s pretilošću sudjeluju brojne struke, endokrinolog i nutricionist su okosnica, a prema potrebi uključuju se psihijatri, psiholozi, ginekolozi, kardiolozi, nefrolozi, neurolozi, gastroenetrolozi, fizijatri, fizioterapeuti,a posebnu ulogu ima i medicinske sestra edukator tijekom rada u malim grupama. 

Upravo mogućnost dogovora o pristupu liječenju pretilosti pokazala se ključnom jer ukoliko je uspostavljena dobra komunikacija i povjerenje veliki dio posla je već napravljen.

Izuzetno je važna dobra laboratorijska dijagnostika što postoji u KBC Zagreb.

Referentni centar za liječenje debljine uključen je u istraživanja pa su tako istražili da postoji razlika u mikrobioti osoba s pretilošću u odnosu na osobe koje imaju normalnu tjelesnu masu. Pokazali su također da postoji razlika u genskoj predispoziciji za razvoj debljine proučavajući FTO gen. Navedena istraživanja rade zajedno s institucijama kao što su Institut Ruđer Bošković i Prehrambeno biotehnološki fakultet u Zagrebu, a u planu je uključiti i druge institucije kao i biti dio europskih projekata.

Nastojimo biti korak sa svijetom u dijagnostici i liječenju pretilosti, ali i saznati posebnosti naše populacije kako bi što bolje mogli razmijeti, pristupiti i liječiti osobu s debljinom.

Lov na Tihog ubojicu

Prijava u ambulantu i dolazak na prvi pregled velik su korak. Neki to učine svojom voljom, a drugi jer su upućeni na preporuku specijalista obiteljske medicine, ortopeda, kardiologa, neurokirurga koji smatraju nužnim gubitak na tjelesnoj masi kako bi postigli bolji terapijiski ishod u bolesnika. Pacijenti dolaze i po preporuci ginekologa koji su uključeni u reproduktivnu ginekologiju (pretkoncepcijska obrada i postupak umjetne oplodnje). Sve više bolesnika upućuju i psihijatri jer se nakon terapijskoga režima može razviti debljina, dijabetes, poremećaji lipida.

Prvo se obradom isključuju svi endokrinološki uzroci debljine i ako se otkriju prvo se liječe oni.

Odlika rada u grupama je što se bolesnici educiraju na više razina, omogućuje im se svakodnevna  prilagođena fizička aktivnost pod vodstvom fizioterapeuta, individualno prilagođeni obroci.  U grupi se potiče opušten pristup kako bi se razvila pozitivna interakcija i međusobna podrška sudionika. Nakon završenog programa dnevne bolnice nastavlja se grupno mjesečno praćenje bolesnika kada se mjere opsezi struka, tjelesna masa, mjeri krvni tlak, a  tada se razmatraju eventualne poteškoće u liječenju kao i moguća rješenja uz stručno vodstvo endokrinologa i nutricionista. U vezi mjerenja tlaka sreća je što je odmah uz Referalni centar za debljinu smješten Referalni centar za arterijsku hipertenziju koji posjeduje uređaje s kojima se može točno izmjeriti krvni tlak. Kod mjerenja krvnoga tlaka pretilim osobama postoje brojne teškoće od kojih je jedna prevelik obujam nadlaktice. Prvi korak pravilnom mjerenju krvnoga tlaka kod pretilih osoba je koristiti orukvicu (manžetu) odgovarajuće veličine.

Lov na Tihog ubojicu

Cilj liječenja pretilosti u Centru za debljinu je bihevioralni pristup, znači da osobe postaju svjesne svojih dotadašnjih obrazaca i polako ih počinju mijenjati te stečeno znanje i vještine primjenjivati u svakodnevnom životu.

Ne teži se rigoroznim nego postepenim promjenama navika koje s vremenom trebaju postati dio života, jer nažalost znamo da je debljina kronična metabolička bolest i da kratkotrajna, instant rješenja nisu prava rješenja. I zato treba potražiti pomoć u liječenju debljine što ranije, još u fazi prekomjerne tjelesne mase kako bi spriječili nastanak debljine i pripadajućih komorbiditeta.

Zaposlenici Referentnoga centra aktivni su članovi Hrvatske lige za hipertenziju i sudjeluju u brojnim javno-zdravstvenim akcijama i svim oblicima edukacije populacije nastojeći kroz Lov na Tihoga ubojicu kao što nastoje svi članovi I partneri Hrvatske lige za hipertenziju poboljšati primarnu prevenicu u Hrvatskoj.

Pratite novosti iz Lova i nove misije Lovaca na tihog ubojicu na web stranicama i društvenim mrežama:

https://tihiubojica.hr/ 

www.facebook.com/lov.na.tihog.ubojicu

www.instagram.com/lov.na.tihog.ubojicu

Krvni tlak

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr