PORIN

Da smo htjeli takvu glazbu, pozvali bismo Cecu

29.04.2002.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

Glavna tema svih priča nakon subotnjeg završetka svečane dodjele Porina 2002. bila je Severina. Njezin pjesnički obračun sa Zrinkom Tutićem jedni osuđuju, a drugi brane njezin emocionalni ispad, tumačeći ga frustracijama jer su je do ove godine mimoilazile i nominacije za Porin, baš kao što su je ove godine mimoišli i Porini. Oni realniji (ili ciničniji) tvrde tek da svaki takav događaj i mora imati priču o kojoj svi bruje, a ove je godine to Severinina "Mala je dala".

Da podsjetimo: od početka dubrovačkih proba za Porin 2002. sporno je bilo zašto Severina pjeva dvije pjesme kada je imala samo dvije nominacije, za razliku od Gibonnija koji je također izveo dvije pjesme, ali "pojačane" sa čak deset nominacija. Severinin je nastup trebao biti glazbena završnica dodjele, a kako Upravni odbor Porina nije u pregovorima s HTV-ovom porinovskom ekipom uspio iz programa izbaciti pjesmu "Mala je dala", postigao je da se njezin nastup prebaciti u sredinu, čime je glazbeno finale pripalo "Parnom valjku". Ne pokazujući previše uzrujavanja na generalnoj probi, Severina je uzvratni udarac sačuvala za dodjelu i izravan televzijski prijenos. Time je zatekla sve, jer nitko od TV ekipe, ali ni članova orkestra nije bio spreman na izmijenjenu pjesmu.

Stihove pjesme "Mala je dala" za tu je prigodu prepravila u odu plavokosom kritičaru koji ne vjeruje u njezine pjesme, ali hvali njezin seksi glas. Ona se njemu odužila nimalo laskavim epitetima. U tom su obraćanju svi prepoznali Zrinka Tutića, bivšeg Severinina menadžera i producenta, koji nam je na partyju nakon Porina rekao:

- Porinu se ove godine dogodio Dubrovnik, grad koji nije znao prepoznati što je sve Porin, tako da nije bilo ni posebne atmosfere, ni zajedničkih druženja, ni onog posebnog načina na koji je primjerice Makarska živjela za taj događaj. Nažalost, dogodila se i ova mala dvorana, ali i divni glazbenici i ostali sudionici koji su uspjeli izvući maksimum.

No, Porin to nije zaslužio.

Je li Zrinko Tutić zaslužio ono što mu se dogodilo?

- Što to?

Igrom slučaja bila sam iza scene i tijekom Severinina nastupa gledala vašu reakciju. Bili ste vrlo uzrujani?

- Naravno da sam bio uzrujan. To je novohrvatski primitivizam. Da smo htjeli takvu glazbu, angažirali bismo Cecu Veličković. Ona je barem originalna, izvorna.

Je li sve to zbog glazbe ili ima i nerasčišćenih privatnih odnosa?

- Reagiram samo na glazbu. Čuo sam da je mala dala, ali pitajte bilo kojeg člana Upravnog odbora Porina i svi će vam reći kako nitko od nas ne želi takvu vrstu glazbe na Porinu. Uz to, nismo htjeli ni presedan, jer sada će nas druge godine svi moći ucjenjivati: ako je Severina s dvije nominacije mogla pjevati dvije pjesme, onda možemo i mi. A kad ćemo im reći da ne mogu, opet će netko potegnuti pitanje mog i Severininog privatnog odnosa. Porinu to doista ne treba.

Bojana Radović

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr