Sjećate li se mirisa kolača koji je ispunjavao bakin dom? Taj topli, slatki miris bio je poput blagdanskog zvona, najavljujući da su praznici blizu. Baka bi rano ujutro pripremala tijesto, pažljivo miješajući sastojke, dok bi mi trčali oko nje, iščekujući trenutak kad ćemo moći liznuti zdjelu s kremom ili ugristi prvi, još vrući kolačić. Danas smo mi ti koji stvaramo te uspomene, ali se često nađemo u začaranom krugu posla, kupovine poklona i svih priprema za blagdane, da jednostavno nemamo vremena provoditi sate u kuhinji, pečući kolače. Upravo zato vam donosimo jednostavne i brze recepte, koji će biti gotovi u tren oka, kako biste imali više vremena za opuštanje i uživanje u blagdanskoj čaroliji.
Tiramisu kuglice
Zamislite sve što volite u tiramisuu – bogat okus kave, kremastu teksturu i hrskave piškote, ali u malom zalogaj koji savršeno stane u dlan.
Sastojci:
-
1 pakiranje Dolcela kreme tiramisu
-
200 g piškota
-
1 šalica jake kave (ohlađene)
-
kakao za posipanje
Priprema: Prvo pripremite Dolcela kreme tiramisu prema uputama na pakiranju. Zatim, piškote izmrvite na sitne mrvice i pomiješajte s ohlađenom kavom. Dobro promiješajte dok ne dobijete kremastu, kompaktnu smjesu. Oblikujte kuglice veličine oraha, uvaljajte ih u Dolcela kakao i stavite ih u hladnjak na najmanje sat vremena kako bi se stvrdnule.
Cake pops
Šareni, veseli i tako jednostavni! Cake pops su mali kolačići na štapiću koje će obožavati i mali i veliki.
Sastojci:
-
Šarene mrvice za dekoraciju
-
Čokolada za glazuru (bijela ili tamna)
-
Štapići za cake pops
Priprema: Ispecite biskvit prema uputama na pakiranju Dolcela Muffins, ali umjesto u kalupe, izlijte mješavinu u protvan i ostavite da se potpuno ohladi. Zatim ga izmrvite u posudu i dodajte Dolcela čokoladnu kremu. Rukama oblikujte kuglice veličine lješnjaka. Svaki štapić umočite u otopljenu čokoladu i zabodite u kuglicu. Nakon što se štapići učvrste, umočite kuglice u čokoladnu glazuru, pospite šarenim mrvicama i ostavite u hladnjaku dok se čokolada ne stvrdne.
Cheesecake košarice u obliku kapica Djeda Mraza
Svojim šarmantnim izgledom, ove kapice neće samo upotpuniti vaš stol, već će oduševiti svakog gosta, a osobito najmlađe.
Sastojci:
-
keksi
-
250 g mascarponea
-
Svježe jagode
Priprema: Za početak, pripremite podlogu za i rasporedite je u male kalupe (idealni su kalupi za muffine ili male košarice). Ostavite da se ohladi i stvrdne. Dok se podloga hladi, pripremite kremu. U većoj posudi, pomiješajte mascarpone s šećerom u prahu i vanilin šećerom, dobro izmiksajte dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu. Nakon što se podloga ohladi, napunite svaku košaricu s kremom od mascarponea, pazeći da ostavite malo prostora na vrhu za dekoraciju. Na vrh svake košarice stavite svježu jagodu, koja će simulirati kapicu Djeda Mraza. Zatim, pripremite Dolcela šlag prema uputama na pakiranju, te ukrasite šlagom oko jagode, stvarajući izgled "kapice" Djeda Mraza. Nakon što ste ukrasili sve košarice, stavite ih u hladnjak na najmanje sat vremena kako bi se sve dobro stisnulo i ohladilo.
Brownie borovi
Ljubitelji čokolade obožavat će ovaj čokoladni desert, koji svojim izgledom podsjeća na jelku iz dječje bajke, a mirisom vraća u bezbrižno djetinjstvo.
Sastojci:
-
Bijela čokolada
-
Zelena jestiva boja ili ukrasi
-
Dolcela vanilin šećer u prahu za efekt snijega
Priprema: Pripremite brownije prema uputama na pakiranju i ostavite da se ohladi. Izrežite ga u oblik trokuta koji podsjeća na borove. Otopite bijelu čokoladu i po želji obojite jestivom bojom. Prelijte njome brownie borove, pričekajte da se ohladi, a zatim ih ukrasite zelenim bojama ili ukrasima po želji. Za snažniji efekt snijega, pospite ih šećerom u prahu.
Čokoladna “panj rolada”
Iako na prvi pogled izgleda kao jednostavna rolada, uz malo mašte i vještine, možete je pretvoriti u pravu božićnu poslasticu.
Sastojci:
-
7 žumanjaka
-
7 žlica šećera
-
5 žlica nezaslađene kuhane kave
-
100 g čokolade (54%)
-
250 g maslaca
Priprema: Prvo pripremite biskvit prema uputama na pakiranju Dolcela muffins čokoladni, a umjesto pečenja u kalupu za muffine, izlijte smjesu u lim za pečenje i pecite prema preporukama za pečenje biskvita. Dok se biskvit hladi, pripremite kremu: u posudi pomiješajte žumanjke i šećer, pa ih pjenasto istucite. Dodajte kuhanu kavu i nastavite miješati. Nakon što se smjesa zagrije, skinite je s vatre, a zatim umiješajte usitnjenu čokoladu. Miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi i sve se lijepo sjedini. Ostavite kremu da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim umiješajte omekšali maslac dok ne dobijete glatku i bogatu kremu.
Ohlađeni biskvit pažljivo premažite kremom, zarolajte ga i zamotajte u foliju. Stavite u hladnjak na barem sat vremena da se stegne. Nakon što se rolada ohladi, premažite je preostalom kremom. S obzirom na to da želimo oblikovati panj, na krajevima rolade odrežite dva dijela ukoso, a te komade spojite s kremom uz bočne stranice osnovne rolade. Time ćete dobiti osnovnu granu s dvije kraće bočne grane. Cijeli panj premažite čokoladnom kremom, pazeći da dobro povežete spojeve između glavne i bočnih grana. Uz pomoć vilice, lagano oblikujte teksturu kore drveta, a zatim pospite kakaom i šećerom u prahu. Ukrasite po želji i uživajte u ovoj sočnoj čokoladnoj deliciji.
Slatko odbrojavanje do Božića
Blagdansko vrijeme ne treba biti utrka s vremenom, već prilika za stvaranje trenutaka koje ćemo pamtiti. Ove godine uz Dolcela adventski kalendar svaki dan može postati prilika za stvaranje novih, slatkih uspomena. Iza svakog prozorčića kriju se savjeti ili recepti koji će vaše blagdane učiniti posebnima. Možda pronađete inspiraciju za kuglof koji će oduševiti i najzahtjevnije članove obitelji ili naučite kako ukrasiti tortu poput pravog profesionalca. Ne zaboravite otvoriti svoj prozorčić svaki dan jer možda baš tog dana propuštate priliku za osvajanje nagrade.
Od 1. do 24. prosinca, neka svaki dan bude ispunjen brašnom na rukama, prašnjavim nosićima, zvukom miksera u pozadini i neodoljivim mirisima svježe pečenih kolačića koji ispunjavaju cijeli dom.
Sadržaj nastao u suradnji s Dolcelom.