BRIGA O ZDRAVLJU

SPAR je u 65 svojih robnih marki smanjio udio šećera

Foto: Getty Images
Ilustracija za šećer
Foto: Getty Images
Krafne
Foto: Getty Images
Krafne
Foto: Getty Images
Krafne
Foto: Getty Images
Ilustracija za šećer
Foto: Getty Images
Ilustracija za šećer
Foto: Getty Images
Ilustracija za šećer
31.10.2019.
u 09:30
SPAR planira reducirati udio šećera u prehrambenim proizvodima koji imaju skrivene šećere, poput kečapa i senfa
Pogledaj originalni članak

Niti se može s njim niti bez njega. Prva asocijacija na ovo većini sigurno nije bila šećer, ali, prema dosadašnjim istraživanjima, šećer je organizmu osnovni izvor energije, znači bez njega se ne može. S druge strane, pretjera li se s njegovim unosom, to se loše može odraziti na čovjekovo zdravlje. S tim bi se složila i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) koja je upravo radi zdravijeg načina života dala smjernice za dnevni unos slobodnih šećera u organizam. Trebao bi biti manji od deset posto od ukupnog unosa energije, a dnevna količina šećera u danu trebala bi iznositi najviše 25 grama ili šest čajnih žličica po osobi.

Prema Hrvatskom društvu nutricionista i dijabetičara (HDND), pojam „slobodni šećeri“ odnosi se na monosaharide i disaharide. U te skupine između ostalog, objašnjava HDND, spada glukoza, saharoza i stolni šećer, a dodaju se hrani tijekom procesa proizvodnje i pripreme. Inače ih možemo naći u hrani tvarima koju većina svakodnevno konzumira- medu, slatkim sirupima i voćnim sokovima. U slobodne šećere ne ubrajaju se šećeri koji se prirodno nalaze u voću i povrću te njihova konzumacija nije, prema HDND-u, povezana s neželjenim zdravstvenim učincima poput prekomjerne tjelesne težine, pretilosti i zubnog karijesa.

Svjetska zdravstvena organizacija, specijalizirana ustanova Ujedinjenih naroda kojoj je cilj ostvariti najvišu razinu zdravlja ljudi u svijetu, naglasila je i sugerirala državama da usvoje njezinu preporuku o ograničenom unosu šećera u organizam kako bi se reducirao broj bolesti koje pritišću zdravstveni sustav.

Foto: Getty Images
Krafne

Američki autor Gary Taubes je u svojoj knjizi „The Case Against Sugar” slikovito usporedio šećer s cigaretama naglašavajući kako s konzumacijom šećera, kao i s cigaretama, nikad ne znamo krajnji ishod.

Razlog tome je, piše, što osoba koja puši kutiju na dan može nadživjeti onu koja puši jednu cigaretu na dan, kao i osoba koja unosi više šećera, može nadživjeti osobu koja unosi manje šećera. Zaključno tvrdi, eliminacijom šećera vjerojatno nećemo izbjeći bolesti, ali kao racionalna bića trebali bismo ga izbjegavati i ograničiti na deserte.

Foto: Getty Images
Ilustracija za šećer

Jesu li SPAR, Kraš, Podravka, Kandit i drugi prehrambeni proizvođači imali na umu Taubesove misli, ne znamo, ali znamo da su slijedili smjernice SZO-a. Tako je SPAR smanjio udio šećera u vlastitim robnim markama, odnosno u čak 65 proizvoda. U 2017. i 2018. godini je smanjio korištenje ovog ugljikohidrata za 10,3 tone, a do kraja ove godine će se, prema procjenama, ta brojka popeti i do 21 tone. Isto tako, tvrtka planira reducirati udio šećera u prehrambenim proizvodima koji imaju skrivene šećere, poput kečapa i senfa. U duhu ove inicijative, SPAR namjerava promijeniti recepturu bez da kao nadomjestak koristi umjetne šećere, a da pri tom zadrži dosadašnje okuse.

Foto: Getty Images
Ilustracija za šećer

Čini se predobro da bi bilo istinito, ali ako pogledamo na primjeru omiljene Podravkine kašice koju nikad nećemo prerasti, Čokolina, njegov „brat“ Čokolino Fit s 30 posto manje šećera od klasične varijante, iz prve ruke možemo reći da je i dalje zadržao poznat i nostalgičan okus. Ista je stvar i s Krašovom Domaćicom koja je dobila zdravije ruho, odnosno Domaćicu BeneFIT, prhko čajno pecivo, ali s 30 posto manje šećera od popularne prethodnice.

Što se tiče nutritivnih vrijednosti, Kandit se tu „isprsio“ sa svojom Kandi No Guilt čokoladom bez dodanog šećera s 84 posto kakaa. Preporučio ju je Hrvatski savez dijabetičkih udruga, a je li i ona na popisu „čarobnih“, zdravih, ujedno i nepcu dragih namirnica, ostavljamo na prosudbu vašim okusnim pupoljcima.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.