kreativacTOM GRETIĆ

Avantura uz losos, batake, mast, čokoladu, vino, vrhnje...

Foto: Duško Marušić Čiči /PIXSSEL
gretić
Foto: Duško Marušić Čiči /PIXSSEL
gretić
Foto: Duško Marušić Čiči /PIXSSEL
gretić
Foto: Duško Marušić Čiči /PIXSSEL
gretić
22.12.2011.
u 15:38
Suvereni vladar i '‘mrgud'’ u kuhinji, Tom uživa u pripremi mesnih jela, guščjoj jetri, bojama, a inspiraciju dobiva tek kada u rukama prevrne namirnice
Pogledaj originalni članak

– Recesijski ručak, veliš, ha? Za 250 kuna? I još božićni, a mene si našla... – rogoborio je Tomislav Gretić, jedan od naših najboljih kuhara koji je, obišavši kuhinje najboljih svjetskih restorana, svoju hrvatsku bazu pronašao u hotelu Monte Mulini u Rovinju. – A niš, složit ćemo nešto. Nemoj pitati, reći ću ti kada vidim hranu, ti samo kupi – odbrusio je Gretić recitirajući namirnice. 

Doista, Tom je tek prevrćući lososa u jednoj ruci te zdjele za confit u Radinovu izložbenom salonu u drugoj, odlučio da će lososa iskoristiti za predjelo i napraviti roladice. Narezao je na široke trake očišćenog lososa, svezao ga te kratko popržio na maslacu. Tavicu je potom na tri minute gurnuo u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Potrbušinu lososa nasjeckao je na kockice te pomiješao s narezanim jabukama, svježim hrenom i doradio limunovim sokom, solju i paprom.

 Na jednom je tanjuru spojio toplu ribu i osvježavajuću salatu od svježe. 

– Piceka sam ‘'utopil'’ u confitu. Batake koji su posoljeni proveli noć u frižideru isprali smo, maslac otopili i uronili ih, dodali smo i koricu naranče, anis, ružmarin, neočišćen režanj češnjaka te papar u zrnu. U glinenoj posudi pustili smo da se kuhaju od 50 minuta do sata na 140 stupnjeva u pećnici. Nakon što su malo odstajali u masnoći, naglo smo ih prepekli na tavi da kožica dobije boju i postane hrskava. Na maslacu od confita ispržili smo tanko rezan krumpir i luk te sve složili na podlogu od mladog špinata koji smo posolili i pošpricali bijelim acetom balsamicom. Špinat od topline mesa, krumpira i luka uvene, a ne zaboravimo i onaj jedan režnjić češnjaka koji očistimo i narežemo, anis, koricu naranče i nariban svježi kesten. Tek nekoliko listića da daju slatkoću – obrazložio je Gretić pripremu glavnog jela. Desert je složio od kruške kuhane u crnom vinu sa šećerom, cimetom i klinčićima. Čokoladu je otopio, vrhnje istukao u šlag te pomiješao u ‘'čokoladni šlag'’ koji je ohladio. Vino je reducirao do gustoće sirupa te njime prelio lepezasto narezanu krušku i na sve dodao čokošlag.

Juha od bundeve, pesto istriano i piletina u roladi

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.