Vozilo budućnosti

Automobil koji mjeri šećer u krvi i provjerava količinu peluda u zraku

Foto: Photos.com
Automobil koji mjeri šećer u krvi i provjerava količinu peluda u zraku
23.05.2011.
u 07:05
Ford je najavio razvoj nove generacije vozila koja će pomagati dijabetičarima i alergičarima
Pogledaj originalni članak

Američki proizvođač automobila Ford najavio je razvoj nove generacije vozila koja će pratiti zdravstveno stanje vozača. Pomoću bežične interaktivne tehnologije s glasovnim upravljanjem, dijabetičari će moći provjeriti razinu šećera u krvi, a astmatičari i alergičari bit će obaviješteni o količini peluda i drugih alergena u zraku.

U Fordu kažu kako je već izrađen prototip za kontrolu šećera u krvi preko Bluetootha, a takozvani alergijski semafor očitavat će se preko smartphonea. Očekuje se da bi ovakva tehnologija mogla biti na tržištu za godinu-dvije.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

LO
lojtra
09:48 23.05.2011.

Umjesto snobovskih bedastoća vrijeme je da nam automobilska industrija ponudi nešto s čime ćemo se voziti jeftino, što neće zagađivati i što bi moglo trajati više od 10 godina a pelud nek si sami mjere!