a zdravija...

Amerikanci se čude: Mediteranska prehrana je jeftinija od junk-fooda

Foto: Shutterstock
mediteranska prehrana
Foto: Thinkstock
Riba na gradele
03.03.2016.
u 10:23
Odgovor je začudio Amerikance jer je srušio mit pokazavši da će s prehranom temeljenom na povrću i ekstra djevičanskom maslinovom ulju godišnje uštedjeti i do 750 dolara
Pogledaj originalni članak

Zanimljiv istraživački projekt u Sjedinjenim Državama pokazao je da je mnogo jeftinije zamijeniti meso u prehrani ekstradjevičanskim maslinovim uljem, konzerviranim mahunarkama i smrznutim povrćem...

Cilj ovog projekta Miriam Hospital i Rhode Island Community Food Banka bio je dati odgovor je li zaista zdrava, mediteranska kuhinja toliko skuplja od američke i mnogima financijski nedostižna. 

Odgovor je začudio Amerikance jer je srušio mit pokazavši da će s prehranom temeljenom na povrću i ekstradjevičanskom maslinovom ulju godišnje uštedjeti i do 750 dolara u odnosu na najekonomičnije prehrambene smjernice USDA-e (United States Department of Agriculture). 

Nutricionistica Mary Flynn iz Miriam Hospital glavna je autorica studije, a nakon provedenog projekta rekla je kako većina ljudi smatra da je zdrava prehrana skupa zbog svježeg povrća i voća na kojem je temeljena, ali meso je zapravo namirnica koja povećava financijski trošak. 

– Meso nam u prehrani nije toliko potrebno, a  ako ga zamijenimo ekstradjevičanskim maslinovim uljem ne samo da možemo smanjiti troškove prehrane nego ćemo i značajno poboljšati svoju zdravstvenu sliku – tvrdi Flynn. 

Flynn je složila recepte s cijenama namirnica po obroku po kojima su se hranili klijenti Food Banka. Oni su potvrdili da je po njezinim receptima mnogo lakše pripremati obroke u odnosu na njihova uobičajena jela  te su potvrdili gubitak težine i veću vjeru u ispravnost namirnica. 

Flynn je u menije uvrstila veće količine smrznutih i konzerviranih proizvoda poput slanutka, crnog graha i povrća. Nutritivno imaju iste vrijednosti kao i svježe namirnice, tvrdi Flynn.

Meso zamijenite povrćem i svakako konzumirajte 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja na dan, savjetuje Flynn Amerikance. 

>>Znanstvenici otkrili zašto je mediteranska prehrana toliko zdrava

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

ST
Stipan
11:51 03.03.2016.

Kod nas u Hrvatskoj je hrana jeftina! Skoro džabe !

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
09:17 06.03.2016.

ameri su jedna od najneobrazovanijih nacija na svijetu....osim Ivy league fakulteta....sve ostalo je totalni junk!