Junior Masterchef

Ako vam makroni ne ispadnu iz prve, recite da su to moderne puslice

Foto: VL
antonio nekić
Foto: VL
antonio nekić
Foto: VL
antonio nekić
Foto: VL
antonio nekić
01.05.2016.
u 12:00
Putovanje u Amsterdam bilo je fatalno za gurmana koji čuči u Antoniju. Ondje je upoznao makrone, zaljubio se u taj fini kolačić i odlučio ga napraviti u maminoj kuhinji. Evo njegove priče i recepta za slastice u kojima uživa obitelj i prijatelji
Pogledaj originalni članak

Pozdrav,
evo nas ponovno, sad već u trećoj kolumni, za koju sam vam pripremio nešto što je meni vrlo zanimljivo – i pripremati, ali i kušati. Predstavljam vam makrone! Jupi! Ako ih još niste kušali, reći ću vam da su to posebno slasni francuski sendvič-keksići, jako nježni, fini, ukusni i prekrasnog izgleda. Pripremao sam ih čak i za nastup na državnoj televiziji uoči moje prve kolumne. Baš sam bio ponosan. Moram priznati da izrada makrona nije baš lagana, ali su vrijedni truda. Naime, toliko su ukusni i neodoljivi...

Čak i ako vam ne ispadnu dobro, poslužite ih obitelji ili prijateljima i recite da su neke modernija verzija puslica. No, siguran sam da ćete uz pomoć mojih šest savjeta napraviti savršene makrone. Upravo sam takve zimus kušao u jednoj maloj slastičarnici u Amsterdamu. Bili su poprilično skupi, ali prefini. Prekrasni, šareni i svih okusa... Moja se obitelj raspametila od oduševljenja, a ja sam odlučio okušati se u ovom francuskom podvigu.

Foto: VL

Sastojci: 3 bjelanjka, 50 g šećera, 200 g šećera u prahu, 120 g bademova brašna, sol, 2 ml vinske kiseline, jestive boje; Punjenje: 60 g maslaca, 75 g šećera u prahu, žlice ekstrakta maline

Pređimo na savjete:

1. bademovo brašno i šećer u prahu treba prosijati da dobiju glatku teksturu
2. jaja moraju biti sobne temperature da, kad ih miksate, uzmete zdjelu i stavite preko glave, a ona ne ispadnu
3. kada pomiješate snijeg i brašno, možete sve uništiti. Ovdje morate biti vrlo pažljivi da ne miješate ni previše ni premalo. Brojio sam i zaključio da treba pomiješati oko 40 puta
4. kada stavljate makrone na pliticu, nemojte je premazati maslacem ili uljem jer masnoće ne djeluju dobro na snijeg, samo stavite papir za pečenje
5. nakon što ste stavili makrone na papir za pečenje, lupite pliticu da izađu mjehurići
6. prije pečenja makrone ostavite da odstoje 10-ak minuta, da se prilikom pečenja bolje dignu i dobiju “noge”. Tako se nazivaju one bore ispod makrona. S ovim savjetima ne možete pogriješiti – osim u savjetu broj 3. To je surova istina. Evo, nadam se da ćete se potruditi i da će vam makroni uspjeti. Do svibnja!

>>Vrijeme je za piknik, pretvorite ga u gozbu

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.