PROMOCIJA KUHARICE "ZA DJECU"

Aine McAteer: Kuhati za Johna Cusacka je kao kuhati za dijete

Foto: Makronova
aine mcAteer
Foto: Reuters
john cusack
01.12.2009.
u 08:35
Aine McAtee, poznata i kao "kuharica slavnih", u Zagrebu promovira novu kuharicu "Za djecu" inspiriranu kuhanjem, među ostalim, za djecu Toma Cruisea i Nicole Kidman te NBA košarkaša Granta Hilla.
Pogledaj originalni članak

Nakon što je makrobiotikom izliječila sve probleme sa štitnjačom, odlučila je naučiti sve što se može i uskoro počela kuhati i za druge, a dobar glas doveo ju je u kuhinje i mnogih holivudskih zvijezda svjesnih da zdrava prehrana jamči i dobar izgled toliko potreban u njihovu poslu. Ona je Aine McAteer, poznata i kao "kuharica slavnih", a u Zagrebu je kao gošća Makronove i Planetopije promovirala novu kuharicu "Za djecu" inspiriranu kuhanjem, među ostalim, za djecu Toma Cruisea i Nicole Kidman te NBA košarkaša Granta Hilla.

- Rad s djecom uvijek je izazov. Djeca vole okuse i jednom kada se naviknu na procesiranu hranu, poput suhomesnatih proizvoda, čokolade, kupovnih deserta i rafiniranih žitarica, teško ih je naviknuti na zdravu hranu - objašnjava vedra Irkinja koja za popularnost procesirane hrane kod djece krivi oglašavanje.

- Imala sam petogodišnju djevojčicu koja me stalno tražila da joj napravim pizzu s mesnim okruglicama i nije mi nikako bilo jasno otkud joj ideja za to dok nisam vidjela kako se pizza Papa John's reklamira u terminima crtića za djecu.

Upravo iz navedenih razloga kuhanje za djecu zahtijeva primjenu raznih trikova, a neke od tih trikova McAteer je koristila i za Johna Cusacka za kojeg kaže da je u biti veliko dijete.

-  Kuhati za Johna bilo je kao kuhati za djecu. Ako djetetu stavite brokulu na tanjur, puno su veće šanse da će je na tanjuru i ostaviti umjesto da je pojede. Zato se djeci povrće treba dobro zamaskirati - objašnjava McAteer kojoj je nakon godinu dana Cusack s oduševljenjem priznao kako nije mislio da će ikada reći da obožava jesti povrće.

Aine nam je rado otkrila i neke od tih trikova kako bi pomogla mladim roditeljima, pa je tako najjednostavniji način za "maskiranje" povrća napraviti pire od njega.

- Među dražim jelima Johna Cusacka, kao i većine djece, bile su zdrave tortilje koje bih napravila od mrkve i peršina s brašnom i maslinovim uljem, u koje onda umotate hranu po želji. Isto je bilo i s pireom od povrća koji sam samo u njegovu slučaju malo više začinila u odnosu na piree koje radim za djecu. I, naravno, ne smijem zaboraviti muffine od mrkve s indijskim oraščićima koji su odlična poslastica i za odrasle - objašnjava "kuharica slavnih" dodajući kako isti učinak imaju i razni umaci koje su najviše voljela djeca Toma Cruisea i Nicole Kidman za koje je kuhala dok su još bili u braku, posebno Connor Cruise kojem je omiljeni bio umak od gljiva.

Aine se posebno rado sjeća rada s Robertom Redfordom koji je bio toliko oduševljen njezinim kuhanjem da ju je zamolio da poduči sve kuhare u njegovu restoranu Zoom u Sundance Resortu.

- Mnogi ljudi s kojima radim dobro da znaju moje ime, no Redford je znao životnu priču svakoga od svojih zaposlenika u Zoomu - kaže McAteer prisjećajući se i kako je razmišljala o tome da se više nikad ne umije nakon što ju je u obraz poljubio Robert Redford.

Osim što surađuje sa slavnima i piše knjige, Aine je u procesu pokretanja kulinarske emisije iz čega se rodila i suradnja s Oprah Winfrey na čijoj internetskoj stranici svakoga petka objavljuje svoju kolumnu. Na blogu se osim razloga zašto prijeći na makrobiotiku mogu naći i konkretni recepti i savjeti, a od siječnja će joj svi čitatelji, uključujući i one iz Hrvatske, moći pisati i postavljati pitanja.

Planetopija, za koju je McAteer ekskluzivno pripremila kuharicu "Za djecu'" i Vecernji.hr. ovom prilikom daruju s tri primjerka spomenute kuharice sljedeće čitatelje: Adriana Vancaš, Lucija Dešković i Marko Maršić. Čestitamo sretnim dobitnicima, a svima ostalima više sreće želimo već u idućoj nagradnjači...

I za kraj vam donosimo recept za domaće tortilje iz kuharice Za djecu, jedno od omiljenih jela slavnog glumca s kojim je McAteer surađivala.

DOMAĆE TORTILJE
2 šalice ribane mrkve
1/4 šalice peršina, usitnjenog
2 žlice maslinova ulja
1 i 1/2 šalica pirova brašna
veliki prstohvat soli

- U posudu stavite mrkvu, peršin i maslinovo ulje pa dobro promiješajte.
Dodajte pirovo brašno pa polagano dodajte dovoljno vode da se sve poveže
kako biste dobili kuglu tijesta.
- Mijesite pet minuta na površini posutoj brašnom. Tijesto možete unaprijed
pripremiti i staviti ga u hladnjak umotanog u plastičnu foliju.
- Razvaljajte tijesto na debeloj dasci i narežite na približno šest komada. Svaki
komad mijesite u kuglu i razvaljajte u okrugli komad tijesta promjera
15-20 cm. Tijesto mora biti što tanje.
- Zagrijte tavu od lijevanog željeza pa u nju nježno položite tortilju. Pecite na
srednje jakoj ili najslabijoj vatri dvije minute pa okrenite i pecite još dvije minute.
Ispečene tortilje možete slagati jednu na drugu na tanjuru stavljajući između
njih papir za pečenje. Možete unaprijed pripremiti tortilje i kad se ohlade
pokrijte ih plastičnom ili aluminijskom folijom. Zagrijte ih kad ih želite koristiti
kako bi bile savitljivije.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
14:26 01.12.2009.

ništa novo zdravu hranu znam i sam pripremiti od bilo kojih namirnica. Volim i voće i povrće ali kako bivam sve stariji više mi se toliko i ne da kuhati. Za one koji ne znaju posao domačice je 12 satni posao non stop!