mmm...

4 savjeta kako izabrati najsočniju lubenicu

Foto: Thinkstock
pas,lubenica
03.07.2015.
u 09:00
Lupkanje po kori, proučavanje sa svih strana, stiskanje krajeva..Sve su to neke od stvari koje kupci rade s nastojanjem da njihov izbor najsočnijeg ploda koji krije slatku i sočnu unutrašnjost bude uspješan.
Pogledaj originalni članak

Odabir lubenice za neke je prava umjetnost.

Lupkanje po kori, proučavanje sa svih strana, stiskanje krajeva..Sve su to neke od stvari koje kupci rade s nastojanjem da njihov izbor najsočnijeg ploda koji krije slatku i sočnu unutrašnjost bude uspješan.

Iako, vjerujemo, i vi imate nekoliko "aseva" u rukavu i prisjećate se savjeta koji se prenose s generacije na generaciju, izgleda kako se biranje savršene lubenice može svesti na svega četiri jednostavna koraka.

Birajte najtežu

Odredite koju veličinu lubenice želite i u tom rangu odaberite najtežu jer su one pune vode i samim time i sočnije. 92 % lubenice čini voda, a nezrela lubenica je lagana za svoju veličinu, jer nije pokupila dovoljno vode.

Tražite svijetlu mrlju

Uzmite lubenicu u ruke, okrenite je i potražite ima li na kori svijetliji dio kore, odnosno svjetlu mrlju. To je mjesto na kojem je plod ležao na podu. Čak i ako je lubenica koju ste na početku izabrali teža, ali nema žutu mrlju na kori ostavite je. Ako je površina bijele boje ili svijetlo zelene boje, to je znak da nije dovoljno dugo ostala na suncu.

Oblik

Lubenica ne bi smjela imati nikakve grbe niti napuknuća kore te bi trebala biti simetrična s obje strane.

Lupkanje po kori

Mislite da je vaša potraga za "svetim gralom" konačno gotova, ali još nešto morate napraviti. Uzmite lubenicu na dlan i lupkajte po njoj s gornje strane. Što jače osjetite vibracije na dlanu na kojoj držite plod, to je lubenica bolji izbor u odnosu na onu koju lupkate, a koja ne prenosi vibracije do dna.

>>Lubenica je najbolji saveznik za dijetu, a snižava i kolesterol

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.