Ljeto na Večernjem

10 plaža za osobe s invaliditetom

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
10 plaža za osobe s invaliditetom
19.07.2015.
u 00:30
- Iako se Hrvatska svrstava u top turističkih destinacija, gledajući to iz perspektive osoba s invaliditetom još uvijek je ovo područje jedno od najneuređenijih- kaže pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak
Pogledaj originalni članak

U Hrvatskoj se, prema informacijama pravobraniteljce za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak, nalazi 11 plaža i kupališta koje imaju potpuno prilagođenu dostupnost osobama s invaliditetom. Također postoji i  60 plaža i kupališta sa plavom zastavom, koje su djelomično prilagođene, odnosno dostupne osobama s invaliditetom.

U nastavku navodimo neke od plaža za osobe s invaliditetom.

1. Plaža Kostanj u Rijeci

Nalazi se na Kantridi u uvali Kostanj. Ima lift, rampu, moguća je pomoć dežurnog spasioca te postoji prilagođeni WC.

2. Gradska plaža Valkane u Puli

Omogućeno je kretanje po rampi u kolicima. Prema neslužbenim informacijama na Facebook-stranici ''Plaže za osobe s invaliditetom'', pristup automobilom je moguć a parkiralište je s plažom povezano rampama.

3. Ortopedska bolnica dr. Horvat u Rovinju

Omogućeno je kretanje po rampi na ležaju, pomažu dežurni fizioterapeuti, a postoji prilagođeni WC i garderoba, te sunčalište.

4. AC ''Straško'' u Novalji 

 Na plaži Autokampa Straško nalazi se dizalica za spuštanje u more. Ima nekoliko pristupačnih WC-a i tuš. Na Facebook- stranici ''Plaže za osobe s invaliditetom'' preporučuju je ljubiteljima kampiranja jer su i sanitarije prilagođene.

5. ''Kovačine'' na Cresu

Još jedna od plaža koja se može preporučiti ljubiteljima kampiranja. Na Facebook-stranici ''Plaže za osobe s invaliditetom'' ocjenjuju je kao jednu od najbolje prilagođenih. Ima lift za ulazak u vodu, a uz lift je omogućena pomoć spasilaca. Tuš na plaži je dostupan, a pristupačan je i WC koji je udaljen otprilike 100 metara.

5. Plaža Copacabana u Dubrovniku

Ima lift za osobe s invaliditetom koji omogućuje nesmetan prilaz moru. Također postoji parkiralište, a osobe koje iznajmljuju ležaljke spremne su pomoći.

6. Gradska plaža ''Punta'' u Omišu 

Na Facebook-stranici ''Plaže za osobe s invaliditetom'' ističu je kao pozitivan primjer. Autom se može doći na 60 metara od plaže, a parking je označen. Ocjenjuju da je pristup do mora u redu. Plaža ima dizalicu za ulazak u more, a WC prilagođen za invalide nalazi se u hotelu koji je 60 metara udaljen od plaže.

7. Gradska plaža u Crikvenici 

 Na plaži se nalazi lift, omogućena je pomoć dežurnog spasioca, a postoji i prilagođeni WC. - Kretanje u razini je bez prepreka, povezano rampama, navode na Facebook-stranici ''Plaže za osobe s invaliditetom''.

9. Plaža Žnjan u Splitu

Na plaži se nalazi dvostruka rampa za silazak u more. Uređen je parking od 10 mjesta, te pristupna staza koja povezuje parking i rampe. Plaža ima suncobrane, specijalna kolica za ulazak u more,  prilagođen sanitarni čvor, tuš, prilagođenu svlačionicu, te svakodnevnu ispomoć u vidu spasilačke službe. Također ima i lift za ulazak u more.

10. Plava plaža u Vodicama

Omogućen je pristup automobilom do plaže. Rampa za ulazak u more je po propisu, a pristupačna su dva prilagođena WC-a u blizini rampe, navodi se na Facebook - stranici ''Plaže za osobe s invaliditetom''.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

UT
utrna
09:52 19.07.2015.

A na Viru, Zina uvala ima isto staza za ivalide. I mi mislimo na nase invalide.

Avatar vladoipsa
vladoipsa
11:26 19.07.2015.

Centar MARE za invalidne osobe ima prekrasan smjestaj i plazu u sklopu bolnice drHORVAT u Rovinju, predivan ambijent i ljubazno osoblje,sve pohvale ocjena +5

Z9
Zorgeme 9
14:31 19.07.2015.

Inv plaža nedaleko od kampa preluk je jedna od boljih inv. plaža, može se prići sa autom, ima se za osvježiti pićem iz automata, ima spasilac, ali zamjerka ide neodgovornim zdravim kupačima koji uzurpiraju tu plažu i svojim autima priječe dolazak invalidima. čak zauzimaju i mjesta za sunčanje pa stoga ne bi bilo na odmet da se pojavi kad kada i komunalni redar kako bi uveo reda.