Kolumna

Lakše je voljeti Nives Celzijus nego takozvane elitiste

Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
Lakše je voljeti Nives Celzijus nego takozvane elitiste
16.12.2013.
u 14:00
Nemuštim javljanjem iz Pule Danijela Stanojević rastjerala je i ono malo gledatelja "Dobro jutro: Kultura"
Pogledaj originalni članak

Od nekulture na TV-u gora je samo umišljena, forsirano "elitistička" i samodopadna kultura. A toga sam se baš nagledao u HTV-ovoj emisiji o kulturi "Dobro jutro: Kultura" koju vode Dražen Ilinčić i Miran Kurspahić. Emisija je hermetično "sazidana" kao da je isključivo namijenjena voditeljima, novinarima koji rade u toj emisiji i njihovim prijateljima.

To i ne bi bilo tako strašno da se za takav frendovski "intelektualni tulum" ne koristi javni novac. Nikako ne promoviram podilaženje gledateljima, ali ovaj totalni prijezir je nepodnošljiv. Vrhunac negledljivosti bilo javljanje uživo novinarke Danijele Stanojević sa sajma knjiga u Puli. Neću sada secirati njezin katastrofalno loš nastup (valjda) uživo u kojemu nema ni ritma ni skladne kompozicije jer to nemaju ni puno bolja televizijska imena kada se javljaju izravno, ali je zato morala biti barem manje "duhovita". Pokušala je ironizirati sirotu starletu Nives Celzijus i njezinu dugogodišnju borbu za nagradu Kiklop koja se dodjeljuje za najčitaniju knjigu.

Nisam siguran da je u tome uspjela, ali je zato uspjela rastjerati i ono malo gledatelja ove kulturne emisije. Takvu neduhovitost i prepotenciju, a onda i bezrazložni ponos što ponekad pročita knjigu već dugo nisam vidio. Još bih to i mogao podnijeti da u tom nastupu nisam osjetio prijezir prema onima koji ne čitaju onoliko i ono što novinarka Stanojević misli da bi trebali čitati.

Poslije takvog nadmenog nastupa gotovo mi postane žao to sam pročitao ijednu knjigu jer se lakše identificirati s nepismenima nego s ovako načitanom novinarkom. "Danijelin poučak" samo potvrđuje da su od Nives Celzijus problematičniji intelektualci i novinari koji zbog dvije-tri pročitane knjige misle da  pripadaju nekoj višoj kasti.

PLUS

Urednica Dnevnika 3 T. Munižaba i novinarka Đ. Plećaš potpuno su raskrinkale Zlatka Matešu i njegovo vođenje HOO-a. Hoće li ga prisiliti na ostavku?

MINUS

HTV-ov Press klub imao je problema s tonom tijekom cijele emisije. HTV bi trebao uložiti novac u produkciju Informativnog programa, a ne samo u sapunice

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

DU
Deleted user
15:48 16.12.2013.

na referendumu nives je bila protiv samo d ase zna

Avatar Pero2013
Pero2013
19:21 16.12.2013.

Sutra će padati snijeg a zašto, pa zato što ću ja prvi put pohvaliti autora Dražena zbog ovoga njegovog teksta! Napokon nešto objektivno!

AS
asi2013
08:20 17.12.2013.

Kvragu i Tolstoj i Dostojevski i Ranko i Aralica. Liberali kazu,a i Vedrana, da su to prosla svrsena vremena. Zivila Nives, Samo neka pazi dali su krovovi stadiona dovoljno cvrsti, a ako se sevi na centru, mogao bi se i neki profit srediti. Tribine zjape prazne, srce mi se lomi radi toga!