sporovi

Jedino ispravno je da Sabor odbije Zakon o muzejima

Foto: Duško Mirković/Pixsell
Jedino ispravno je da Sabor odbije Zakon o muzejima
11.03.2015.
u 16:28
U Društvu povjesničara umjetnosti rasprava o gorućem problemu: 'Kriteriji za imenovanje ravnatelja srozani su, a prevelika je pažnja dana marketingu, dok muzealaca u tom prijedlogu i nema'
Pogledaj originalni članak

Jedina ispravna odluka koju bi zastupnici Sabora trebali donijeti jest da se odbaci Nacrt prijedloga Zakona o muzejima kako je sada sročen i pošalje na poštenu doradu u kojoj će biti sročen u dogovoru, s dobrom voljom te uz suradnju dviju strana koje se sada zbog njega kolju. Nije to naglas izgovoreno na jučerašnjoj tribini Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske na čelu s predsjednikom DPUH-a Zvonkom Makovićem, ali je sve što je u maloj dvorani DPUH-a bilo izgovoreno i argumentirano rečeno vodilo tome zaključku kao jedinom dobrom rješenju za dobrobit Hrvatske i hrvatske kulture.

"Prevelika je pažnja dana marketingu, muzealaca u nacrtu novog zakona i nema! Muzeje se prisiljava da obavljaju trgovačku djelatnost. Nacrt spominje samo moguće dobitke, ali ne i tko snosi gubitke s obzirom i na tu mogućnost. Kriteriji za imenovanje ravnatelja muzeja srozani su. Marketing je logičan u velikim muzejima, ali što s malim, provincijskim muzejima koji ne mogu ostvarivati trgovačku dobit", samo su neke od primjedaba koje su se mogle čuti. Jučer je pronađeno i izrečeno toliko nelogičnosti u prijedlogu Nacrta novog Zakona o muzejima koje zahtijevaju odgovornost i dogovor svih, i muzealaca i neomuzealaca i sabornika te, dakako, Ministarstva kulture odakle je taj prijedlog i potekao. 

>> Boro Grubišić: Mogu zamisliti kako ispred Spomen galerije I. Meštrovića stoji tabla 'Danas dobar čobanac'

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.