Dani orisa Svjetski arhitekti u prepunome “Lisinskom”

Zvijezde arhitekture vole doći u Zagreb

Foto: Foto: Matija Habljak
Zvijezde arhitekture vole doći u Zagreb
26.10.2008.
u 16:42
Pogledaj originalni članak

Nikada nisam o arhitekturi govorio pred 2500 ljudi – rekao je ne krijući zadovoljstvo španjolski arhitekt Emilio Tuñon, na 8. danima Orisa održanim proteklog vikenda u Lisinskom. Preko časopisa Oris i tvrtke Arhitekst naša je sredina postala poznata u regiji po masovnom stručnom, dobro organiziranom okupljanju koje moderira Vedran Mimica.

Muzej u boji
A upravo je iskusni Tuñon koji s Louisom Mansiliom vodi njihov ured koji je lani osvojio europsku nagradu za novu arhitekturu Mies van den Rohe za jednostavnu zgradu muzeja MUSAC čija su pročelja dekorirana cijelim spektrom boja, sve popularnije zgrade ispred koje se, umjesto katedrale, sve češće slikaju mladenci.

Publika je imala priliku vidjeti i ostale njihove projekte, posebice one koji se baziraju na istraživanju kruga i kružnih građevina kako u krajoliku tako i u detaljima, primjerice Muzeja automobila nedaleko od Madrida koji izgleda poput kotača, a u gradnji su dijelom korišteni reciklirani automobili.

Prepunoj dvorani tijekom dva dana začudila se i Švicarka Annette Gigon, profesorica koja poznaje brojne hrvatske arhitekte, a u Lisinskom je pokazala cijeli niz europskih muzeja i zgrada koje je u duhu novog minimalizma projektirala iznova ili kao nadogradnje uz povijesne kuće.

U svom autorskom pristupu iznimno je zanimljiv bio britanski arhitekt David Adjaye (rođen u Tanzaniji), sudionik venecijanskoga bijenala koji je zajedno s Olafurom Eliassonom autor svjetlosnog paviljona Your black horizon koji je sada na Lopudu u organizaciji TBA21. Živa stručna riječ uz prezentacije najnovijih projekata i osobnih stavova čula se i od austrijskih arhitekata The next ENTERprise, kao i iskustva slovenskih autora Dekleva Gregorič arhitekata, Sami Rintale iz Finske, Petera Ebnera iz Austrije.

MSU dogodine?
Možda najpopularniji među predavačima bio je Amerikanac Steven Holl, autor Kiasma muzeja u Helsinkiju, ali i gradnji drugih namjena. Mnogo je bilo tema o muzejima, a Igor Franić jedini hrvatski predavač, sudionicima je mogao tek obećati da će ih možda pozvati na razgledanje Muzeja suvremene umjetnosti – iduće godine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr