Životinjska farma u HNK Ivan pl. Zajc

Vrijeme u kojem se ne zna tko su svinje, a tko su ljudi

Foto: Pixsell
30.03.2015., Rijeka - Premijera drame Zivotinjska farma Georgea Orwella u reziji Andrasa Urbana u HNK Ivana pl. Zajca. Predstavu su izveli glumci Olivera Baljak, Tanja Smoje, Jelena Lopatic, Nika Miskovic, Igor Kvac, Jerko Marcic, Nikola Nedic i Damir Orl
Foto: Pixsell
30.03.2015., Rijeka - Premijera drame Zivotinjska farma Georgea Orwella u reziji Andrasa Urbana u HNK Ivana pl. Zajca. Predstavu su izveli glumci Olivera Baljak, Tanja Smoje, Jelena Lopatic, Nika Miskovic, Igor Kvac, Jerko Marcic, Nikola Nedic i Damir Orl
05.04.2015.
u 21:31
'Svi smo isti' odjekuje scenom, ali trenutak kasnije shvaća se kolika je to zabluda i kako završavaju pobune
Pogledaj originalni članak

Premijerna i tri ovotjedne izvedbe "Životinjske farme" u HNK Ivana pl. Zajca dupkom su ispunile riječko kazalište, a glumci Hrvatske drame svojom su energijom i doslovno svakom kapi znoja koju su prolili na pozornici – farmi prekrivenoj slamom – zaslužili aplauze na otvorenoj sceni i po jedan dugi na kraju svake izvedbe.

Šator na Korzu

Najavljena instalacijom – šatorom na Korzu, koji je u dijelu javnosti shvaćen kao još jedna provokacija intendanta Olivera Frljića i izrugivanje braniteljskom šatoru u Savskoj, a potom lutkom svinje na pročelju kazališta, Životinjska farma privukla je dodatnu pozornost. Poznati Orwellov roman koji su za scenu prilagodili gost iz Novog Sada, redatelj Andras Urban i dramaturginja Zajca Nataša Antulov, kroz slike i songove umjesto dijaloga, na riječku je pozornicu donio blisku prošlost iz koje, jasno se sugerira, većina ništa nije naučila i aktualnu stvarnost koju ćemo isto tako brzo zaboraviti. Pritom je Životinjska farma ostala u okviru originalne alegorijske priče vođene parolom "Svi su jednaki, ali neki su jednakiji od drugih", prisutne i prepoznatljive kroz povijest. Vođena kroz vrijeme, publika prepoznaje da vlast uvijek iznova daje i zaboravlja obećanja te da ljudi na to reagiraju jednako i svojim zaboravom dopuštaju da "jednakiji", bez obzira na ideološki predznak, uvijek čine što hoće i za svoju korist ne mareći za njih. "Svi smo isti, svi smo isti" snažno odjekuje sa scene uz zaglušujuće bubnjanje da bi već trenutak kasnije shvatili kolika je to zabluda i kako završavaju pobune.

Lutke na napuhavanje

Kroz kolektivnu igru, glazbu, pokret i solističke dionice osmero glumaca – Olivera Baljak, Igor Kovač, Jelena Lopatić, Jerko Marčić, Nika Mišković, Nikola Nedić, Damir Orlić i Tanja Smoje – prikazuje ozračje raznih totalitarnih sistema pri čemu su simboli, od "A" kao anarhija preko crvene zvijezde do hrvatske šahovnice iscrtani na crnoj pozadini jasna uputa. Svima prepoznatljivim parolama i duhovitim songovima u modernoj obradi podsjeća se na vrijeme koje označavaju. Od općih mjesta socijalizma do kapitalizma koji se potpuno ogoljuje prozivaju se banke, štednja i rezovi, dužničko ropstvo, glasačka mašinerija, odnos pojedinaca prema vlasti, Crkvi i kapitalu da bi na kraju, u sceni zasjedanja svinjskog komiteta i oštre svađe u kojoj se suprotstavljaju pravila EU i hrvatske vrijednosti u svinjogojstvu dovedene do trenutka kada se više ne razaznaje tko su svinje, a tko ljudi, Urban pokazao kako vidi stvarnost u kojoj živimo. Masa lutaka na napuhavanje koja ispunjava pozornicu efektna je i gorka završnica dobro odigrane riječke Životinjske farme, priče o sudaru proklamirane jednakosti šansi s realnošću.

>> Životinjska farma s lutkama na napuhavanje

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

KL
Klarahrv
21:45 05.04.2015.

Zna, se zna. Odaziva se na ime Oliver.

Avatar cik.lama
cik.lama
22:33 05.04.2015.

Kad nam je kazaliste postalo veca stvarnost nego stvarna stvarnost doslo je vrijeme za cold rebut cijelog sistema. Tu uopce nema dvojbe, jel'te?

Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
22:31 05.04.2015.

Znači,jugoslavenske gamadi u Rijeci ima za tri kazališne predstave.Nije ni puno.Znam,održane su četiri ali išli su neki više puta.