Keramička produkcija

''Život keramike'' u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Život keramike
Sotin
Lončarsko kolo
Zdjela Vukovar
29.04.2011.
u 12:14
Povijest keramike na ovim prostorima ispričana materijalima iz mlađeg željeznog doba, replikama, videomaterijalima i ilustracijama
Pogledaj originalni članak

Arheološki muzej u Zagrebu 3. svibnja otvara izložbu ''Život keramike – keramička produkcija latenske kulture'' autora Ivana Drnića.

Izložba će otvoriti svoja vrata  3. svibnja i trajat će do 3. kolovoza 2011 godine, a u svom trajanju predstavit će brojne arheološke nalaze koji govore o ljudskim zajednicama koje su ih izrađivale i koristile se njima.

Priča o keramici ispričana je kroz materijal iz mlađeg željeznog doba s područja Hrvatske, između rijeka Save i Drave, kada je tim prostorom dominirala latenska kultura, čiji su nosioci bili Kelti. Oni donose i neke napredne lončarske tehnologije, primjerice brzo lončarsko kolo i vertikalne keramičarske peći, koje će krajem ovog razdoblja dovesti do prve masovne proizvodnje keramičkih posuda.

Zbog što vjernijeg prikazivanja povijesnog proizvodnog procesa izložba će biti upotpunjena vjernim replikama lončarskog kola i peći, videomaterijalima i ilustracijama.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.