IGRE GLADI

Zbog podignuta tri prsta zabranili 'Šojku rugalicu'

Zbog podignuta tri prsta zabranili 'Šojku rugalicu'
22.11.2014.
u 17:59
Prosvjednici su iz hit-filma preuzeli spomenuti simbol otpora tajlandskoj vojnoj hunti koja vlada zemljom
Pogledaj originalni članak

Politička realnost često se iz stvarnog svijeta prenosi na film, no mnogo je rjeđe obrnuto – da filmski simboli pobune protiv nekog režima postanu oruđe stvarne političke borbe. Upravo to dogodilo se u Tajlandu, gdje su prosvjednici preuzeli tri podignuta prsta iz hit-serijala "Igre gladi" kao simbol tihog protesta protiv vojne hunte koja je u svibnju preuzela vlast u toj politički nestabilnoj zemlji.

Prkosni pozdrav iz "Igara gladi" toliko se proširio u građanskim prosvjedima da ga je vojna vlast zabranila pa je i dio kinoprikazivača odbio distribuirati nove nastavke "Igara gladi" zbog korištenja zabranjene geste. Situacija se zakuhala i na premijeri u jednom bangkoškom multipleksu koji prikazuje "Igre gladi" – troje studenata uhićeno je nakon što su okupljene pozdravljali s uzdignuta tri prsta te dijelili besplatne karte za film "Igre gladi: Šojka rugalica I". Uhićeni prosvjednici zatražili su povratak demokratski izabrane civilne vlasti na čelo Tajlanda. (mz)

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
20:31 22.11.2014.

Kod nas se sa tri prsta samo šljive sakupljaju.

DP
dr.pozaic
07:25 23.11.2014.

sa tri prsta se guzica brise....

Avatar GLASNOGOVORNIK_KOLINDIN
GLASNOGOVORNIK_KOLINDIN
07:35 23.11.2014.

Svak ima svoje srbe...