Medvedgradska

Zavirite u trodimenzionalni svijet crteža Bogdana Bogdanovića

Foto: arhiva
Zavirite u trodimenzionalni svijet crteža Bogdana Bogdanovića
09.10.2012.
u 15:47
Crteži u obliku svjetlosnih kutija kao trodimenzionalni svijet Bogdana Bogdanovića postavit će se u Galeriji 3
Pogledaj originalni članak

Izložba o naslijeđu velikog arhitekta Bogdana Bogdanovića "Ukleti neimar" otvara se u utorak navečer u Gliptoteci HAZU, a cilj joj je novim generacijama približiti djelo autora koji je bio i povijesni arhitekt, pejzažni arhitekt, pisac, sveučilišni profesor, urbanolog i političar. Tu je zadaću na sebe preuzela Sonja Leboš koja je već postojeće materijale dobivene iz Bečkog arhitektonskog centra prilagodila za ovu izložbu. Bogdanović joj je bio profesor, a njegovih se predavanja i danas rado sjeća:

– Bio je čovjek koji se nije bojao reći što misli, bio je čovjek sa stavom i nije se libio izraziti ga. Želja mi je prikazati svu širinu koju je imao, no to je naravno nemoguće napraviti jednom izložbom, kaže Leboš koja je izložbu podijelila u dvije cjeline – prvu čini predstavljanje 11 od ukupno 19 memorijalnih cjelina čiji je autor Bogdanović, a nalaze se na području jugoistočne Europe i za koji Leboš kaže da je vrlo reprezentativan. Prikazat će se i nekoliko originalnih crteža iz Jasenovca te usporediti s drugim spomenicima koje je radio budući da među njima postoje velike sličnosti. 

Bogdanović je rođen u Beogradu i ondje je diplomirao arhitekturu. Bio je predsjednik Saveza arhitekata Jugoslavije kao i dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu te gradonačelnik Beograda. Početkom devedesetih godina, zbog angažmana protiv režima Slobodana Miloševića, morao je napustiti atelijer i alternativnu školu koju je osnovao, zbog čega se 1993. seli u Beč.

Njegovi crteži su ondje digitalizirani i posuđeni su za ovu izložbu te čine njezin drugi dio. U Galeriji 3, sobi površine 30 puta 5 metara na zidovima će se njegovi crteži u obliku svjetlosnih kutija kao trodimenzionalni svijet Bogdana Bogdanovića.

Okrugli stol o Bogdanu Bogdanoviću održat će se u petak u sklopu najave Dana Orisa, a o njemu će govoriti: Dietmar M. Steiner, direktor Architekturzentrum Wien.

Friedrich Achleitner, zatim arhitekt, esejist, kroničar moderne i suvremene arhitekture prof.dr. Aleš Vodopivec, profesor na Fakultetu za arhitekturu u Ljubljani, dobitnik niza nagrada akademik Boris Magaš te Sonja Leboš i Ivan Ristić. Bit će riječi o kolekcijama, crtežima, naslijeđu ali i sličnost sa drugim arhitektima i kiparima poput Vojina Bakića...

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.