Svjetski hit doklumentarac "Boljšoj Babilon" prikazan na Zagrebdoxu

Zašto je ravnatelj Baleta dobio kiselinu u lice?

Foto: Arhiva VL
"Boljšoj Babilon" je triler u kojem je zapravo najmanje baleta
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Leonard Jakovina, ravnatelj Baleta HNK Zagreb koji je i sam plesao u Boljšoju
Foto: Arhiva VL
Jedna od najpotresnijih scena u filmu je kada Filin skida tamne naočele
29.02.2016.
u 10:39
Nevjerojatna energija cirkulira u njemu. Dobro se sjećam jutarnjih vježbi s njihovim baletnim ansamblom. Vladala je, rekao bih, “borba za prijestolja”, zapravo visoka radna etika koja ide ruku pod ruku s neprestanom i nesmiljenom konkurencijom, sve to uz užasne doze jala i ljubomore, objašnjava Leonard Jakovina, ravnatelj baleta HNK Zagreb
Pogledaj originalni članak

– Rusija nema puno prepoznatljivih brendova. Jedan od njih je kalašnjikov, a drugi Boljšoj! Ovom rečenicom počinje sjajan dokumentarni film “Boljšoj Babilon” (“Bolshoi Babylon”, HBO), koji gledatelje vodi iza kulisa najpoznatije i najslavnije baletne kuće na svijetu. No, to je dokumentarac u kojem je najmanje baleta, a najviše svega onog što se u filmu o najljepšoj umjetnosti uopće ne očekuje. Priča je to koja se gleda poput najuzbudljivijeg krimića, a upravo tako i počinje.

U ledenoj siječanjskoj noći 2013. godine, dok Moskvom vije snježna mećava, ispred ulaza u svoj dom napadnut je tadašnji ravnatelj baleta Boljšoj teatra, nekadašnji prvak tog baleta Sergej Filin. Napadnut je nadasve okrutno: u lice mu je bačena solna kiselina, opečena mu je polovica lica, ozbiljno mu je ugrožen vid, a najveće su opekline na njegovoj ruci kojom je pokušao zaštititi lice. I dok slavni plesač još u bolnici, lica umotanog poput mumijina, pred policijskim kamerama svjedoči o tome što se dogodilo, počinje istraga.

Ucjene “Labuđim jezerom”

Ovaj dokumentarni film redatelja Nicka Reada zapravo prati istragu samog događaja, pa i suđenje osumnjičenima, na čijem je čelu plesač Pavel Dmitričenko, te gledatelja vodi u sam baletni ansambl, u dvorane za probe, u krojačnicu, među ljude koji tamo rade godinama i poznaju Boljšoj u dušu. Svi oni ističu kako je to kazalište hram, sveto mjesto umjetnosti, koje u svojoj srži skriva nevjerojatan svijet vrhunskog baleta kojim vladaju podmetanja i korupcija. I to korupcija u kojoj je glavno sredstvo ucjene i probitka uloga u najslavnijem bijelom baletu svih vremena – “Labuđem jezeru”.

Svjetska premijera ovog filma bila je na samom kraju 2015., a publika u Zagrebu vidjela ga je u sklopu Zagrebdoxa. Ljubaznošću organizatora pogledali smo ga prvi i to zajedno s Leonardom Jakovinom, ravnateljem Baleta HNK u Zagrebu, idealnim sugovornikom za ovu temu, koji je i sam prije nekoliko godina imao priliku plesati u Boljšoju na svečanom gala koncertu Prix de Benois.

– Tada sam i upoznao Filina – govori Leonard Jakovina i objašnjava:

– Boljšoj je uistinu, kako i neki govornici u filmu kažu, apsolutni hram kulture i snage. Nevjerojatna energija cirkulira u njemu. Dobro se sjećam jutarnjih vježbi s njihovim baletnim ansamblom. Vladala je, rekao bih, “borba za prijestolja”, zapravo visoka radna etika koja ide ruku pod ruku s neprestanom i nesmiljenom konkurencijom, sve to uz užasne doze jala i ljubomore. Naravno, napad na Filina užasnuo je ne samo baletni, nego i cijeli umjetnički svijet, o čemu Jakovina kaže:

– Ništa ne može opravdati taj gnjusan i okrutan čin za kojim je posegnuo jedan od njihovih plesača. To je potez koji nema veze s ljudskim normama. Ostavilo je to jedan ružan trag na našoj profesiji.

Brojni baletni umjetnici koji govore u filmu zapravo svjedoče o velikim odricanjima, ali i ozbiljnim ozljedama koje prate njihov život, karijeru u kojoj su s nepunih 35 godina zapravo na zalazu. “Scena je sve, naša religija i naše zlato”, reći će, a Jakovina kaže da je, dok je gledao film, prošao kroz nekoliko emotivnih faza.

Čuvaju nacionalno blago

– I ovaj dokumentarac ponovno mi je pokazalo kako baletna profesija u sebi nosi spoj ljepote i savršenstva s jedne, ali i ono mračno s druge strane. Naša je karijera kratka, a ambicije su velike. Zato baletne plesače treba njegovati, potrebni su im konstantan dijalog i briga. Naravno, kriteriji postoje i oni moraju biti pravilo svakog ravnatelja – tvrdi Leonard Jakovina. Uvjeren je da će slavni Boljšoj preživjeti i taj najveći skandal u svojoj povijesti. Na neki je način ovaj film, koji mu razotkriva negativnosti, pravi dokaz za to. Naime, u njemu ne sudjeluju najveće zvijezde ovog kazališta jer oni su (rusko, nacionalno) blago koje treba sačuvati sve do trenutka kada ih vrijeme prisili da svoje papučice objese o klin.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.