Izložba

Zanimanje za nešto što je s one strane slikarstva

Foto: arhiva
Zanimanje za nešto što je s one strane slikarstva
27.05.2010.
u 19:11
Od sjajnoga crteža “Šuma” iz 1948. godine Vaništa je uvijek vjeran svom preciznom sjenčanju plohe izvedenom u napetosti kontrasta svjetla i sjene.
Pogledaj originalni članak

Kad netko radi portret, tada crtač u nekoliko poteza treba dati karakter modela, postići one glavne crte lica po kojima će gledatelj prepoznati tko je portretirani. Tako se u pravilu zamišlja slikara, odnosno crtača pri radu.

Crteži olovkom

A zagrebački slikar i akademik Josip Vaništa, čija je izložba upravo otvorena u zagrebačkoj Galeriji Forum, na tim je načelima prepoznatljivosti osobe izgradio najveći dio svojega opusa. Prepoznatljivo lice koje pokazuje karakter, rekli bismo da je jedna od stalnih Vaništinih uporišta. To može ilustrirati onaj sjajan portret Krleže. Na ovoj izložbi Vaništa je pokazao i svoj Autoportret iz 1954. godine. Tu je i izvjestan broj fotografija o akcijama Grupe Gorgona koje prikazuju umjetnike Knifera, Jevšovara, Kožarića, Matka Meštrovića, Putara i duge kako se zbijaju u krug, kleče ili stoje jedan iza drugoga kao članovi nekog rock benda. Pokazani su i pariški crteži te sjajna “Šuma” iz 1948. koja u olovci prikazuje tri stabla različito nagnuta u svojoj okomici. Tu je i niz portreta, aktova i krajolika, priča o beskonačnom štapu i cilindru, do zadnjih radova iscrtanih u olovci prošle i ove godine. Izložba koja je po opsegu zapravo skica za retrospektivni pregled Vaniština stvaralaštva, upozorava na aktivnoga crtača koji je uvijek i zauvijek vjeran svom minimalističkom crtežu, ujednačenim plohama i preciznom sjenčanju koje su mnogi drugi umjetnici u današnje vrijeme gotovo zaboravili.

I kad crta ili slika, i kad govori, akademik Josip Vaništa uvijek je točno odmjeren, samozatajno dostatan u komunikaciji. On zna primijeniti točku, rekli bi blagoglagoljivi i oni koji tek uče slušati druge.

S one strane slikarstva

A na samom otvaranju izložbe bilo je mnogo umjetnika koji su ga pozdravljali, od slikara Šime Perića, brojnih njegovih studenata koje je učio crtati na Arhitektonskom fakultetu gdje je godinama bio profesor, među kojima su i postavljač izložbe, arhitekt Nenad Fabijanić. Vaništa zanima i mlade generacije, jer mogu vidjeti kako se i danas može izražavati linijom, svjetlom i sjenom, a da se ne dotakne kompjutor. Možda tek fotografija snimi koju intrigantnu zraku ili obojeni pravac u nekom arhitektonskom interijeru. U Galeriji je i novi crni tepih iz zabočke Regeneracije i Le Corbusierov stolac – a na visokom postamentu izložen je Vaništin nakit.

“Zanimanje za nešto što je s one strane slikarstva” zadnji je rad na izložbi. A i sam Vaništa komentira kako ga doista zanima ono što nije vidljivo na prvi pogled.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

RE
returnofTito
20:45 27.05.2010.

Dorothea, tebi je krivo sto nje s tobom htio razgovarati. Inace je jadno prigovarati likovnom umjetniku da je slab na rijecima. Da je s tim nadaren sigurno bi bio pisac, pjesnik i sl Ovak se moras zadovoljiti s njegovim likovnim stvaralastvom ....

NE
neni
08:36 28.05.2010.

Za napisat nekaj o slikarstvu moraš to moći razumijeti a ne da ti slikar objašnjava kaj je on u stvari mislio. Malo provokacije oko otvaranja bilo koje izložbe a posebno slikarske nebi škodile. Jer inaće je dosadno....tak isto možeš listati katalog ili otići slikaru u ate- Malo ih je prešlo vrijeme --red slika. red kritičara, red bivši studenata i koji novinar i neki nezanimljiv članak u novinama ala ovaj ovdje A možda dojde i ministar kulture sa svitom pa to dobije i političku konotaciju. Mada mislim da je Biškupić puno napravio baš za slikare