Dobitnik nagrade VBZ-a

Zadnjih deset godina čitam samo žene, muškarcima fali originalnosti

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Zadnjih deset godina čitam samo žene, muškarcima fali originalnosti
13.09.2022.
u 08:39
Roman Dragana Juraka "Peleov priručnik" dobio je prestižnu VBZ-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman na Sajmu knjiga i festivalu autora Vrisak u Rijeci
Pogledaj originalni članak

Na adresu neimenovanog književnog kritičara koji piše kritike za mjesečnik za kulturu Sok i vjeverica dolazi tajanstvena knjiga bez naslova, bez imena autora na koricama. No kada je kritičar otvorio knjigu, u njoj je našao ime navodnog autora, a to je bio ni manje ni više nego Eusebio Armando Batistuta Pelé!?

Ovo je kratki uvod u roman Dragana Juraka "Peléov priručnik" koji je u nedjelju na otvorenju riječkog sajma knjige i festivala autora Vrisak dobio VBZ-ovu nagradu za najboji neobjavljeni roman. Iako je nagrađivan kao pjesnik i kao književni kritičar, a bavio se i pisanjem eseja i filmskih kritika, "Peléov priručnik" Jurakov je romaneskni prvijenac. Čime je njegov uspjeh na VBZ-ovom natječaju na kojem je do sada nagrađeno dvadeset autorica i autora (dvije je godine nagrada ravnopravno dijeljena jer se žiri nije mogao odlučiti za samo jednog pobjednika) još veći.

– Ne bih dijelio književnost po spolovima i rodovima. Ali mislite li reći da sam napisao ženski roman, ja sam počašćen – rekao je Jurak voditeljici Blaženki Leib koja tradicionalno moderira VBZ-ovu dodjelu unosne nagrade. Jurak je istaknuo da već deset, pa i petnaest godina preferira ženske filmove i ženske romane, jer su muškarci izgubili svoj glas, budući da se uglavnom bave žanrovima i nemaju originalnosti.

– Kada sam počeo pisati ovaj roman, zamišljao sam kartu sa zakopanim blagom. Knjiga je nastala spontano. Njezin je kostur nastao za dva mjeseca, i to između Božića i veljače. Tada sam shvatio da imam vremena rukopis poslati na VBZ-ov natječaj. Krenuo sam od romana, pa sam onda došao do poezije, metafikcije, eseja... – rekao je Jurak o svom romanu u kojem je objavljeno i dvanaestak pjesama.

– Ako podijelimo iznos nagrade od 100.000 kuna na tih dvanaestak pjesama, vidi se da se kod nas može zaraditi i na pjesmama – našalio se Jurak koji je kao kritičar surađivao s brojnim novinama i časopisima.
Predsjednica žirija Jagna Pogačnik istaknula je da je "Peléov priručnik" roman napisan bez fige u džepu, stvaran furioznim tempom, a nazvala ga je neobičnom i uzbudljivom, zakučastom i kompleksnom knjigom.

– To je knjiga u kojoj se miješaju krv i tinta – zaključila je Jagna Pogačnik, koja je "Peléov priručnik" nazvala i postmodernističkom slagalicom citata, ali i knjigom o ljubavi. Dodjela VBZ-ove nagrade prvi je put organizirana u art-kvartu Benčić koji je Rijeci ostao kao sjećanje na europsko kulturno prijestolništvo, u neposrednoj blizini dvaju muzeja, Dječje kuće i Gradske knjižnice koja još nije završena. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.