Stripaši u Zagrebu

Za festival stripa 13 je sretan broj

Foto: CRŠ
Za festival stripa 13 je sretan broj
25.10.2010.
u 13:56
Ovogodišnji festival "Crtani Romani Šou" dovodi u Zagreb zbilja atraktivne goste. Pored Howarda Chaykina i Stana Sakaija, Iztoka Sitara i Alekse Gajića, domaći je gost Štef Bartolić, a doći će i Romero, crtač Modesty Blaise.
Pogledaj originalni članak

Ovogodišnji "Crtani Romani Šou", zagrebački festival stripa koji doživljava već 13. izdanje, obećava brojne poslastice ljubiteljima stripa. Održat će se od 5. do 7. studenog u samom središtu Zagreba, u prostorijama ZeKaeM-a u Teslinoj i kina Europa u Varšavskoj, a kao i obično ulaz na sve manifestacije, susrete i izložbe bit će besplatan.

Po imenima gostiju, ovogodišnji CRŠ mogao bi biti i najjači dosad. Iz SAD-a stiže crtač i scenarist Howard Chaykin, legenda američkog stripa, poznat po radu za DC i Marvel, koji će sva tri dana trajanja festivala držati seminar o radu na stripu (obavezna prethodna prijava na e-mail udruga.crs@gmail.com) koji bi trebao biti nezaobilazan za sve autore stripa i one koji to tek namjeravaju postati.

Uz njega, preko oceana stiže i američko-japanski crtač Stan Sakai, autor kultnog stripa "Usagi Yojimbo, zec-samuraj" koji i naša publika poznaje preko izdanja Strip-agenta. Iz Francuske dolazi obitelj koja stoji iza vestern-stripa "Lincoln" koji kod nas objavljuje Bookglobe: Jerome Jouvray, njegova supruga Anne-Claire i brat Olivier, crtač, koloristica i scenarist toga zanimljivog i svježeg pogleda na vrijeme Divljeg zapada.

Domaći gost kojem će biti posvećena jedna od dvije velike izložbe (druga je ona o 75. godina stripa u Hrvatskoj) jest popularni zagrebački crtač i ilustrator Štef Bartolić, mlađoj publici poznat po "Gluhim lastama" iz Modre laste, a starijima po "Dicku Longu" iz hrvatskog Playboya.

Iz neposrednog susjedstva pak stižu kontroverzni slovenski autor Iztok Sitar, kod nas objavljivan u časopisu "Q", te nova srpska zvijezda Aleksa Gajić, čiji će dugometražni animirani film "Technotise" na festivalu imati svoju hrvatsku premijeru.

Poseban doživljaj ljubitelji stripa imat će u nedjelju, kad zbog poodmaklih godina na samo jedan dan u Zagreb stiže Enrique Badia Romero, crtač koji se proslavio kad je naslijedio pokojnog Jima Holdawaya u kultnoj "Modesty Blaise", a i njegovi drugi stripovi poput postapokaliptičnog serijala "Axa" kod nas imaju dosta poklonika.

Informacije o točnoj satnici i mjestima pojedinih događanja bit će uskoro dostupne na službenim stranicama festivala.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

UK
Ugo Kajvez
18:11 25.10.2010.

Inaće br. 13 je nesretan zbog bankara ..... francuski kralj je srednjovjekovne bankare (Templare) potamanio na petak 13 !! .... od tud nestretni br. 13 i \"crni petak\" ... dakle nesretan je SAMO za bankare ......... zato ... bankari puno **sreće svaki petak 13 - ti ...... hehe ....