Otvorenje u srijedu

Vukovar Film Festival riznica je pravih bisera filmske vrpce

Foto: 'Fotodesk /Vecernji list'
Vukovar Film Festival riznica je pravih bisera filmske vrpce
23.08.2011.
u 23:00
Primjetno je da neki autori ovogodišnjih igranih filmova padaju pod utjecaj Zapada, kao što je rumunjski redatelj s naslovom “Hej! Kako si”
Pogledaj originalni članak

S obzirom na specifičnosti društvenih prilika i problema koje u ovo tranzicijsko vrijeme proživljavaju podunavske zemlje, osobito s područja nekadašnje istočne Europe, filmski festival u Vukovaru koji počinje večeras ima sve više smisla. No, kako smo kao zemlja i regija ponajprije usmjereni na pridruživanje Europskoj uniji, sve druge asocijacije, kojima pripadamo ne samo prirodno nego i suštinski, padaju u drugi plan, pa tako i Vukovar Film Festival kao da sporo prisvaja status koji mu smisaono u zemlji i regiji pripada.

Sedam dugometražnih

Središnji natjecateljski program sadržava sedam dugometražnih igranih filmova: tu su austrijski film “Disati” Karla Markovicsa, koji je proljetos prikazan na canneskom festivalu, “Hej! Kako si?” rumunjskog redatelja Alexandrua Mfteija, “Sreća moja” Ukrajinca Sergeja Loznitsa, “Strankinja” Austrijanke Feo Aldag, “Stvar je u detaljima” Mađara Zsombora Dyge, “Tilt” Bugarina Viktora Chouckova Jr.-a, a hrvatski predstavnik u toj kategoriji bit će “Kotlovina” Tomislava Radića.

Primjetno je da dio autora ovogodišnjih igranih filmova pada pod utjecaj Zapada, kao što je slučaj s romantičnom komedijom “Hej! Kako si?” o supružnicima koji slučajno ulaze u romantičnu komunikaciju putem interneta, a sadržajno je izvan geopolitičkog konteksta sredine i “Stvar je u detaljima”. Međutim, atmosferom i estetikom nude zanimljiv uvid u susjedne kinematografije, a posebno se to odnosi na ukrajinski film “Sreća moja” koji ne privlači zanimanje samo povezivanjem odnosa u društvu u posljednjih nekoliko desetljeća nego i svojom nekonvencionalnom strukturom. Taj će film zacijelo biti jedan od favorita za festivalske nagrade u kategoriji dugometražnih filmova, u kojoj će mu izvrsna domaća “Kotlovina” biti jedan od najvećih takmaca.

Suprotstavio se Putinu

U skladu s trendom da posljednjih godina dokumentarci daleko najbolje govore o ljudima i stvarnim problemima, ovogodišnji će program dokumentaraca biti možda i najiskričaviji dio vukovarskog filmskog festivala. Dokumentarci su podijeljeni u dva dijela: oni iz regije, koji se natječu za nagrade, i filmovi iz cijelog svijeta koji su tematski okupljeni pod egidom “Planet partner – Zemlja”. U prvom programu nalazi se nekoliko pravih bisera; ponajprije dugometražni dokumentarac “Hodorkovski” o ruskom tajkunu Mihailu Hodorkovskom, jednom od najbogatijih svjetskih biznismena koji se suprotstavio Vladimiru Putinu i to platio dugogodišnjom zatvorskom kaznom.

Kroz njegovu sudbinu vidimo kako se proces implementacije kapitalizma u bivšu komunističku velesilu odvijao pod kapom države (ne bitno različito od nas), a vrijedne se usporedbe mogu povući i s postčaušeskuovskom Rumunjskom nakon gledanja filma “Kapitalizam – naša poboljšana formula”.

Dokumentarci izvan konkurencije, ali od značenja za sve nas koji dijelimo Zemlju, upozoravaju (“Černobil – Tihi ubojica”, “Voda: esencija života”) ili zabavljaju govoreći o apsurdima (“Mjesečeva zavjera”).

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.