Izložba Vere Fisher

Nestalna umjetnica pretakala je banalne motive u pop art kolaže

Foto: katalog Galerija RaGa
Vita cane, 1968.-1972., kolaž, MSU Vera Fisher
Foto: katalog Galerija RaGa
Djevojačko kolo 1975. Vera Fischer
Foto: katalog Galerija RaGa
Crveno, 1975. kolaž, MSU
Foto: katalog Galerija RaGa
Oko na limu, 1960. staklo, lim, MSU
Foto: katalog Galerija RaGa
Igra sa mrežom, 1981., žičana mreža, Gliptoteka HAZU
Foto: katalog Galerija RaGa
Oblici 1975., obojani željezni lim, MSU
Foto: katalog Galerija RaGa
U krug, ulje na platnu,
16.07.2014.
u 11:15
Predstavlja se opus nastao do 1989. godine, a izložba se može vidjeti do 3. rujna u Radničkoj galeriji
Pogledaj originalni članak

        Dionice opusa Vere Ficher (1925.-2009.) koji je nastajao od kraja 50-ih do 80-ih predstavljaju se izložbom “Preživjela” što se večeras u 20 sati otvara u Galeriji RaGa. Umjetnica je 60-ih prvim samostalnom izložbom predstavila značajne asemblaže Oka na limu.

Jedan od njih posuđen je za izložbu iz Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Na izložbi će se predstaviti i monografija “Od pop arta do misionarstva” povjesničarke umjetnosti Branke Hlevnjak o kojoj govore Ariana Kralj, Jasminka Domaš i Darija Alujević.

– Vera Ficher bila je popartistica što se vidi iz asemblaža i kolaža. Čupala je banalne stvari i pretakala ih u umjetnost – kaže Branka Hlevnjak. Leila Mehulić u predgovoru izložbe kaže da je egzistencijalno lutanje u mladenačkim godinama nagovijestilo nestalnu narav umjetničkog rukopisa. "U svijetu likovnosti razmjerno je malo autora koji su spremni u potpunosti izmijeniti svoj stil. Za takav suicid valja biti lišen karakterne samoobmane, biti dovoljno žilav i lud. Bez potrebe da se ukorijeni, Fischerova se svakog desetljeća preobražavala, pa su dionice opusa, koji je bujao od 1950-tih do kraja 1980-ih godina, dojmljiv dokaz jugoslavenske zastupljenosti na poligonu velikih umjetničkih pokreta."

>> Željezara je bila i umjetnički gigant

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.