u 85. godini

Umro talijanski pisac i filozof Umberto Eco, autor romana 'Ime ruže'

Foto: Milestone Media/Pixsell
Umberto Eco
Foto: Profil knjiga
umberto eco
20.02.2016.
u 08:02
Bio je filozof, medijevalist, semiolog i stručnjak za masovne medije, ali je cijelom svijetu postao poznat po romanu "Ime ruže" iz 1980. godine koji je samo u Italiji prodan u sedam milijuna primjeraka
Pogledaj originalni članak

U petak je u svom domu u dobi od 84. godine umro poznati talijanski pisac i intelektualac Umberto Eco. Bio je filozof, medijevalist, semiolog i stručnjak za masovne medije, ali je cijelom svijetu postao poznat po romanu "Ime ruže" iz 1980. godine koji je samo u Italiji prodan u sedam milijuna primjeraka, a završio je i na filmu u kojem je Sean Connery odigrao glavnu ulogu.

Objavio je i knjige "Foucaultovo platno", "Otok prethodnog dana", "Baudolino", "Tajanstveni plamen kraljice Loane", "Praško groblje" i roman "Nulti broj" koji je lani objavio zagrebački Profil.

Na hrvatski su prevedene i brojne njegove znanstvene knjige i studije, među njima i "Povijest ljepote" i "U potrazi za savršenim jezikom".

Eco je sa Claudijem Magrisom bio i gost pulskog Sajma knjiga i autora. Često je odlazio na književne sajmove, pisao je kolumne za novine i bio među najutjecajnijim piscima današnjice. Djela su mu prevođena na više od četrdesetak jezika svijeta, a u Italiji je dobio nagradu Premio Strega, te je odlikovan francuskom Legijom časti.

Kritika je ishvalila i posljednji njegov roman, triler o novinarstvo i sadašnjici "Nulti broj" nazvavši tu knjigu pametnom zagonetkom i pravim užitkom.

>>Mračni triler o novinarstvu Umberta Eca

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

IV
ivanjoksimovic
09:05 20.02.2016.

“Kada covek prestane da veruje u Boga, to ne znaci da je prestao da veruje u bilo sta. On onda veruje u svasta.” - RIP UMBERTO ECO.

DU
Deleted user
10:38 20.02.2016.

Veliki književnik i intelektualac. Počivao u miru!

IN
Interstellar
15:42 21.02.2016.

"Foucaultovo njihalo ", a ne "Foucaultovo platno".Foucaultovo njihaloje jedan od najpoznatijih fizikalnih pokusa koji zorno dokazuje da se Zemlja vrti oko svoje osi, a prvi je izgradio fizičar Léon Foucault 1851. Nalazi se u pariškom Panteonu. "Foucaultovo klatno" je bio srpski prijevod naslova Ecova romana, pa je možda novinar učinio tipfeler. Ne bi bilo naodmet informirati se o hrvatskim prijevodima i naslovima Ecovih djela, ako se već novinar osjeća pozvanim da piše o istinskom velikanu svjetske književnosti i filozofske misli. To je stvar elementarne kompetencije.