Velika obljetnica

U subotu je 125 rođendan Miroslava Krleže, a najljepšu proslavu mu je priredio Balet HNK Zagreb

Foto: Matija Habjak/PIXSELL
U subotu je 125 rođendan Miroslava Krleže, a najljepšu proslavu mu je priredio Balet HNK Zagreb
05.07.2018.
u 11:37
Pogledaj originalni članak

Zagreb je veliki europski grad. I nije to postao kada je Bill Clinton sletio na zagrebački aerodrom, nisu to postigli uspjesi njegove industrije ni povlačenje novca iz fondova EU... Postao je to u trenutku kada su Zagrepčani došli na livadu iza Umjetničkog paviljona, rasprostrli dekice, otvorili crno vino i nazdravili u čast prvom baletu otplesanom pod zvjezdanim zagrebačkim nebom.

Ni tramvaji nisu škripali

U sklopu Zagreb classica Balet HNK Zagreb na Tomislavcu je izveo svoj sada već kultni balet “Gospoda Glembajevi”, koji je po slavnoj Krležinoj drami režirao i koreografirao Leo Mujić. Bila je to po svemu posebna večer, uz publiku koja je najbolja mjesta ispred pozornice zauzela već oko 19 sati, da bi do 21 sat i početka izvedbe popunjeni bili i oni najudaljeniji dijelovi gledališta, u podnožju spomenika kralju Tomislavu. Tijekom same izvedbe atmosfera je bila još posebnija, doslovno kao u kazalištu, u tišini koju nije remetila ni škripa tramvaja u prolazu balet su odgledala i djeca koje je također bilo mnogo.

Sam Krleža teško da bi mogao zamisliti bolju proslave svojega 125. rođendana: tisuće Zagrepčana bez daha gledale su njegovo najslavnije djelo da bi na koncu izvedbu ispratile stojećim ovacijama. “Glembajevima” prevedenim u balet treba odati posebno priznanje jer riječ je o najpreciznijem prikazu svake emocije, svakog ljudskog odnosa koji je Krleža upisao u ovu dramu, a koje smo imali prilike vidjeti na sceni.

Publika na nogama

Baletni ansambl HNK Zagreb također je ponijela ta posebna atmosfera zagrebačke noći koja je pala pet dana uoči Krležina rođendana. Otplesali su Glembajeve 200 na sat i te večeri pokazali da ipak postoji svemirska pravda: nakon svega što su pokazali u ovoj sezoni, zaista je bio red da je završe s oduševljenom publikom na nogama.•

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.