nagrada vbz-a i tisak medije

'U Hrvatskoj je kriza, ali ne kriza pisanja romana' popis finalista

Foto: Grgur Žučko/pixsell
'U Hrvatskoj je kriza, ali ne kriza pisanja romana' popis finalista
28.10.2014.
u 11:15
Zoran Ferić: 
Ove godine ne možemo govoriti o dominaciji neke specifične teme
Pogledaj originalni članak

Za VBZ-ovu i književnu nagradu Tisak medije vrijednu 100.000 kuna borit će se rukopisi "Slana zemlja", "Crni kaput", "Brdo", "Kratki roman o runjenju kukuruza", "Rat za peti okus" i "Sjever je mjesto tame". O finalistima je odlučio žiri u kojem su Zoran Ferić (predsjednik), Julijana Matanović, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić. Pobjednik će biti objavljen 11. studenog u Laubi, a predstavljanje će biti na Interliberu.

– Na natječaj je pristiglo 137 rukopisa, najviše do sada. Žiriranje za VBZ-ovu nagradu uvijek je mukotrpan posao jer treba pročitati velik broj rukopisa koji nisu prošli ni uredničke ni lektorske korekcije. To je, možda, najteži dio u procesu, kada vidite da rukopis ima neke vrijednosti, ali ono drugo je tako loše da nije ni za objavljivanje. U procesu uređivanja knjige urednik bi jednostavno izbacio loše dijelove, dao rukopis na doradu i stvari bi, što se toga tiče, funkcionirale puno bolje. Veći dio romana što su stigli na natječaj napisali su ljudi koji misle da njihova životna priča zaslužuje biti objavljena, a sami nisu nikad pisali. Ili čak ne vole ni čitati.

Ovo se odnosi na ovaj natječaj u svih jedanaest godina postojanja. Svaka godina ima i svoje specifičnosti i po njima se mogu mjeriti ukus i književni trendovi. Prije nekoliko godina prevladavali su fantasy romani, jako debeli rukopisi čija se radnja događa u izmaštanim svjetovima. Neke godine obilježili su romani s temom iz rata u Hrvatskoj i BiH. Ratni romani više ne dominiraju, ali i u posljednje vrijeme nađu se barem dva ili tri ratna rukopisa. Ove se godine ne može govoriti o dominaciji neke specifične teme, no pojavilo se nekoliko rukopisa koji govore o krizi, kreditima, svakodnevnom življenju u Hrvatskoj u recesijskim vremenima. Izdvojili smo uži izbor od 12 romana, a onda smo taj izbor još suzili na njih šest koji zaslužuju pozornost. No, koliko god romani govorili o krizi, oni svojim brojem svjedoče o nečemu važnom: krize romana u Hrvatskoj nema. Barem kad se govori o njihovu broju. Štoviše, mogli bismo govoriti o poplavi. A i to je, nažalost, u trendu – kaže Zoran Ferić.

>> Čak 137 rukopisa u borbi za nagradu od 100.000 kuna

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.