Dokumnetarac

Turska putovnica u Dokukinu KIC

Foto: arhiva Dokukino KIC
Turska putovnica u Dokukinu KIC
13.03.2013.
u 10:21
Priča je to o o diplomatima koji su spasili brojne Židove tijekom Drugoga svjetskog rata. Bilo da su ih izvlačili iz logora ili vlakova koji su ih tamo vozili, ovi su diplomati spašavali Židove iz Turske, ali i iz drugih zemalja
Pogledaj originalni članak

Novo, peto izdanje programa JFF EDU-DOX u organizaciji Festivala židovskog filma donosi turski dokumentarni film \'Turska putovnica\' redatelja Buraka Arliela koji će biti prikazan u subotu, 16. ožujka u 19 sati u Dokukinu KIC.

\'Turska putovnica\' donosi priču o diplomatima koji su spasili brojne Židove tijekom Drugoga svjetskog rata. Bilo da su ih izvlačili iz logora ili vlakova koji su ih tamo vozili, ovi su diplomati na kraju omogućili Židovima, koji su bili turski državljani, da se vrate u Tursku i tako budu spašeni. Utemeljen na svjedočanstvima očevidaca, koji su spašeni prijevozom u Istanbul, ovaj film također koristi pisane povijesne dokumente i arhivske snimke kako bi dočarao priču spašavanja te rasvijetlio događaje toga vremena. No, diplomati nisu spašavali živote samo turskih Židova. Spašavali su i druge Židove koji su bili osuđeni na sigurnu smrt tako što su im izdavali turske putovnice. 

Cijena ulaznice je 20 kn, za projekciju koja je dio programu JFF EDU_DOX koji je započeo u studenom prošle godine, projekcijom filma Posljednji let Petra Ginza. Cilj organizatoraje  jednom mjesečno u Dokukinu KIC prikazivati dokumentarce koji na različite načine progovaraju o Holokaustu  ii promiču toleranciju, a prikazani su na prošlogodišnjem Festivalu židovskog filma.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.