Uskoro u Trešnji

Trnoružica u društvu cvjetnih vila

Foto: Arhiva Trešnja
Foto: Arhiva Trešnja
Foto: Arhiva Trešnja
03.10.2018.
u 13:16
Pogledaj originalni članak

Jednu od najpoznatijih bajki svih vremena - “Trnoružica” -  prva je ovosezonska premijera u Kazalištu Trešnja. No, djeca će ovog puta vidjeti jednu malo drugačiju bajku, u kojoj uz osnovnu priču, postoji i neki sasvim novi dijelovi radnje, koje je osmislio redatelj Ivan Leo Lemo. U predstavi, čija je premijera zakazana za petak, 5. listopada, djeca će tako upoznati cvjetne vile, ali i saznati tko je bio mladić koji se probio u grad opasan stogodišnjem trnjem i poljubcem probudio Trnoružicu iz sna.

Poznata klasična bajka “Trnoružica”, u verzijama Charlesa Perraulta i braće Grimm tako, za djecu stariju od šest godina, postaje svojevrsna lekcija o ljepoti i životu o čemu redatelj Ivan Leo lemo kaže:

- U svom lirskom prepričavanju ove bajke vilama sam dao veću ulogu. Nazvao sam ih po cvijeću koje štite i kojem daju miris jer cvijeće je simbol ljepote i savršenstva ovozemaljske kreacije. Svaki je cvijet ljubav, a znamo da, bez ljubavi, uvenuo bi svijet.

A cvjetne vile su: Gladiola, Iris, Hortenzija, Amarilis, Alstromerija, Magnolija, Degenija i Ruža, te Pasiflora, vila koja zakomplicira priču.

Ulogu Trnoružice tumači Petra Kurtela, Kruno Bakota je u ulozi ljubavi njezinog života, u uloge cvjetnih vila tumače: Ana Vučak Veljača, Dubravka Lelas, Aleksandra Naumov, Sanja Hrenar, Tena Jeić Gajski, Karla Brbić, Ivana Bakarić, Tamara Vrdoljak, Vanda Vujanić Šušnjar, dok ćemo u ostalim ulogama vidjeti: Krunoslava Klabučara, Dariju Knez Rukavina, Luku Bulovića, Silvija Mumelaša, Juru Radnića, Matiju Čigira i Paška Vukasovića.

A na pitanje što današnjoj djecu znače bajke Ivane Leo lemo odgovara:

- Bajke nisu samo za djecu. One su tu da nas podsjete na ono što što je trajna vrijednost, nepromjenjiva kroz stoljeća, kroz kulture i kroz živote. Ono što nam je arhetipsko, po tome se prepoznajemo, po tome suosjećamo, po tome upoznajemo sebe kao dio čovječanstva. A svaki je život bajka kada u njega dođe ljubav.

Redatelj predstave je oko sebe okupio jaku autorsku ekipu: koreograf je Leo Mujić, scenografkinja Vesna Režić, kostimograf Marko Marosiuk, skladatelj Zvonimir Dusper, rasvjetu je oblikovala Vesna Kolarec, dok je autor fotografija koje čine raskošni vizualni identitet predstave Damil Kalogjera.

Nakon premijer u petak, mali ljubitelji kazališta “Trnoružicu” u Trešnji mogu pogledati i 6.,7., 13. i 14. listopada, a za 13. listopad kazalište Trešnaj priprema i zanimljivu tematsku baletnu radionicu. U suradnji s udrugom Mala plesna scena, svi maleni ljubitelji baleta upoznat će se s klasikom baletne literature “Trnoružicom” P. I. Čajkovskoga, a uz Trešnej napiminju kako za upis na radionicu nije potrebno predznanje.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.