Nova knjiga: Tena Štivičić "Tri zime"

“Tri zime” 
prvo su važno poglavlje hrvatske drame 21. stoljeća

Foto: Arhiva Hena com
“Tri zime” 
prvo su važno poglavlje hrvatske drame 21. stoljeća
12.04.2016.
u 11:21
Drama je ovo koja pokazuje ne samo zrelo autorstvo već i istančan ženski rukopis koji ne bježi od emocija
Pogledaj originalni članak

Tajming nije mogao biti bolji. HNK Zagreb premijerno izvodi dramu “Tri zime” Tene Štivičić 30. travnja, a Hena com ju je upravo objavio kao knjigu u prijevodu i adaptaciji sama autorice (urednica Marina Vujčić,  99 kuna). Štoviše, u knjizi je priči dodana i Četvrta zima, koja je prvi put pred publikom, nikada još nije postavljena i koja se smije izvoditi samo uz autoričino odobrenje.

“Tri zimi” gotovo da i ne trebaju preporuke, jer stigle su od svjetskih autoriteta. Drama je, naime, dobila Nagradu Susan Smith Blackburn za 2015. godinu, nakon što je godinu dana prije bila veliki teatarski hit u Londonu, gdje je izvedena u National Theatreu. Ipak priča o tri generacije jedne obitelji, koju povezuje jedna kuća na zagrebačkom Pantovčaku, ipak za čitatelje u Hrvatskoj nosi specifične poruke. Svjetska je kritika zapisala: kroz osobne sudbine prelama se povijest 20. i početak 21. stoljeća, ali za nas koji smo živjeli baš tu povijest o kojoj autorica piše važne su nijanse. U tim nijansama – i likova i priče – Tena Štivičić se otkriva kao vrhunska autorica: od bračnog para koji u šezdesetima traže novo zajedništvo, pa sve do razornog utjecaja (ratnih) novobogataša na jednu istinski pristojnu obitelj koja ne misli da je moral i obzir prema drugim ljudima zastarjela kategorija. Mnogi će neka prošla vremena prepoznati i kroz likove gastarbajtera, koji su nam donosili prve naznake kapitalističkog obilja i mogućnosti izbora za kojima smo čeznuli ne znajući što s njima ide “u paketu”.

Drama je ovo koja pokazuje ne samo zrelo autorstvo već i istančan ženski rukopis koji ne bježi od emocija. Tena Štivičić s njom je napisala prvo važno poglavlje hrvatske drame u 21. stoljeću.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.