ANSAMBL LADO

Točka ‘Ideju regruti’ rađena je 80-ih za beogradsko Kolo

02.03.2018.
u 14:53
Prvi put na Ladov program stavljamo plesove i pjesme moravskih Hrvata. Autor je Stjepan Perko, kojem je ovo druga koreografija postavljena na naš repertoar vezana uz Hrvate stare dijaspore kaže umjetnički ravnatelj Lada Andrija Ivančan
Pogledaj originalni članak

Šestog srpnja ansambl Lado će u pulskoj Areni prvi put samostalno nastupiti od hrvatske samostalnosti. Prije deset godina nastupili su u Areni, ali uz državni ansambl Verjovka iz Ukrajine. Koncert u Puli organiziraju Meritum komunikacije i Lado.

Mi ne eksperimentiramo

– Ono što smo obećali, da ćemo svake godine hrvatskom tržištu dati potpuno novi program, ispunjavamo i ove godine. Lani smo imali novi program Ispod duba stoljetnoga, a ovogodišnji je nazvan Ideju regruti. Riječ je o dvanaest potpuno novih plesnih koreografija i brojeva, od kojih tri imaju tematsku poveznicu s vojskom, tj. običajima vezanim uz odlazak mladića u vojsku. To su Ideju regruti dr. sc. Ivana Ivančana i Za gorami, dolinami koja je pobijedila na hrvatskom natjecanju folklornih koreografa i voditelja, a obrađuje moravske Hrvate iseljene u 16. i 17. stoljeću. Time prvi put na Ladov program stavljamo plesove i pjesme moravskih Hrvata. Autor je Stjepan Perko, kojem je ovo druga koreografija postavljena na naš repertoar vezana uz Hrvate stare dijaspore. Tu je i koreografija “Simo hote mladenci” koja se odnosi na svatovske običaje Turopolja. Turopoljcima su još od vremena Bele III. i Bele IV. dodjeljivane plemićke povlastice, poslije su bili važna karika u obrani od Turaka, a kao veliki junaci bili su i plaćena garda dubrovačkih knezova. U svojim svatovskim običajima stoga imaju i turski marš te ples za partu koji plešu sa sabljama. I taj dio svadbenih običaja ima vojnu komponentu – kaže umjetnički ravnatelj Lada Andrija Ivančan. Lado će prvi put izvesti običaje s otoka Cresa, a koreografiju potpisuje njihov član Boris Harfman koji je s Boxerom autor albuma Lado-electro 2.0 Memorabilium.

– Prvi put obrađujemo i Jezera na otoku Murteru, a naš nekadašnji član Vladimir Kuraja postavlja hercegovačku poskočicu iz okolice Neuma. Sve su to koreografije koje su pobjeđivale na festivalima i uspješnice koje su do sada već prikazivane. Gledamo ono što je najbolje na tržištu, bez eksperimentiranja – kaže Andrija Ivančan.

– Nekada, još dok je moj otac bio ravnatelj, Lado je često gostovao u Puli. Arena je reprezentativni prostor, a koncert se planira u jeku turističke sezone pa očekujemo i puno stranih gostiju. Program je moderno režiran, kao i za lanjski koncert u zagrebačkoj Areni. Koreografje su vrhunske, točke se prelijevaju jedna u drugu, čime koncert dobiva na dinamici – kaže Ivančan. Novi program premijerno će biti izveden 13. svibnja u Lisinskom.

Vrijeme naziranja problema

– Točka Ideju regruti, sa svim tim kompliciranim i zahtjevnim muškim plesnim pokretima, zapravo je rađena kasnih osamdesetih za beogradski profesionalni ansambl Kolo. Kako su se u to vrijeme već nazirali problemi, mom je ocu iz Kola upućena molba da obradi neki materijal iz Srbije, što je on otklonio pa je koreografiju Ideju regruti posljednjih dvadesetak godina izvodio Zagrebački folklorni ansambl dr. Ivana Ivančana. Za razliku od prof. Zvonimira Ljevakovića čiji se cjelokupan opus već nalazi na Ladovu repertoaru, za vrhunske koreografije dr. Ivančana još ima prostora na potpuno novim godišnjim programima Lada. On je različite običaje nekog područja obradio u više koreografskih djela i postavljao ih za razne ansamble. Neke od njih Lado će sada prvi put izvoditi. Svaka od njih ima zasluženo mjesto u novim programima. U koreografijama prof. Ljevakovića uživat ćemo 2021. kada je u planu cjelovit program ovom bardu koreografiranog folklora – najavljuje Ivančan. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.